L’objectiu d’Informa’t BCN és plantejar temes que són focus de problemàtica social, analitzar-los des del punt de vista acadèmic a través d’especialistes i professionals de màxim nivell, i trobar-hi solucions a nivell micro, per saber els canvis que pot fer cadascú des de la petita òrbita de la quotidianitat. La idea és entendre de manera crítica el sistema i la societat i saber “des de què fan els bancs amb els nostres diners, fins a com es pot modificar la Constitució”.

En un context econòmic molt idoni de caiguda de la borsa, el subdirector a Espanya de Triodos Bank, Joan A. Melé parlarà aquest dimarts partir de les 19 h al Cercle de Gràcia de com passar “De l’economia de mercat a l’economia de consciència”.  Serà la segona conferència d’un cicle de quatre que aquest juliol va encetar el catedràtic de Filosofia del Dret de la UB, José Antonio Estevex-Araujo. També hi passarà el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, i a partir del setembre, el grup té previst convidar el professor d’Economia Xavier Sala-Martín, el director del CCCB, Josep Ramoneda o el vicepresident de la Fundació Alternativas, Nicolas Sartorius.

Tot i que la tria dels ponents és ideològica, Cristian Palazzi, membre del grup, explica que intentaran “ser com més transversals millor i contactar amb experts ideològicament de dretes i d’esquerres que puguin argumentar, amb dades, sobre allò que els preguntem”. L’objectiu és esdevenir un vèrtex d’informació, un espai on s’apleguin enllaços i referències de llibres, pel·lícules i documentació diversa. Així mateix, les conferències dels experts al Cercle de Gràcia s’encapsularan en vídeos que es penjaran al web en llicència Creative Commons, de manera que tothom se les pugui descarregar; i en un futur, el plantejament és fer un llibre.

La iniciativa sorgeix de manera espontània, tot recollint l’energia del moviment dels “indignats”, i reuneix un grup molt heterogeni: dos professors de filosofia, un periodista, un dissenyador gràfic, un interiorista, una advocada i un productor. El grup es desmarca de qualsevol vinculació amb l’acampada de la plaça de Catalunya i les assemblees de barri que n’han resultat, i Palazzi afirma que “no som un moviment polític, sinó que només volem donar informació” per entendre la complexitat de realitat.