La sentència estima les demandes interposades per UGT, CCOO,  l’Associació Professional d’Infermeria i el Comitè d’Empresa del centre. Els sindicats al·legaven una “vulneració del dret fonamental” de la  llibertat sindical, del dret de la negociació col·lectiva i de l’efecte vinculant del conveni col·lectiu del centre, que feia que aquesta decisió no pogués ser aplicada de manera unilateral als treballadors sense mediar negociació.

La direcció del centre argumentava la vocació pública de  l’hospital, que rep els pressupostos de la Generalitat, així com la  prevalença d’una llei per sobre d’un conveni col·lectiu.

El jutge planteja una qüestió d’inconstitucionalitat, ja que els  articles de la llei de pressupostos podrien ser contraris als  articles de la Constitució relatius a la seguretat jurídica, arbitrarietat dels poders públics, llibertat sindical i el dret a la  negociació col·lectiva dels convenis.

Al gener, els treballadors van aconseguir detenir l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) de suspensió i retirar l’ordre de deixar  de solapar els torns de personal sanitari a favor de la seguretat del  pacient.

L’hospital funciona actualment amb el conveni col·lectiu propi de 2006, prorrogat des del 31 de desembre de 2009.