500 bombers catalans amb el suport de 300 bombers francesos encara treballen amb el suport de l'exèrcit, voluntaris i els Mossos d'Esquadra per controlar l'incendi que es va originar a la Jonquera. Més d'un miler d'efectius que fan el possible per controlar un foc que continua actiu. FELIP PUIG, conseller d'Interior Els agents rural estimen que l'incendi ha afectat unes 14.000 hectàries amb un perímetre de gairebé 70 quilòmetres. Ara els esforços se centren en el flanc occidental amb el temor que les flames arribin a la Garrotxa. Precisament per això en aquests moments Protecció Civil manté la instrucció de quedar-se a casa amb les portes i finestres tancades als habitants de tres municipis: Terrades, Darnius i la Vajol. Recordem que els incendis han causat quatre víctimes mortals, totes de nacionalitat francesa, i més de 20 ferits. A hores d'ara continuen ingressades vuit persones, quatre de les quals es troben en estat greu a la Unitat de Cremats de l'Hospital Vall d'Hebron. La Generalitat ja ha confirmat que el foc ha estat provocat per una burilla llançada en un marge prop de la frontera entre el Pertús i la Jonquera. (D'altra banda encara hi ha unes 800 persones que no tenen llum, un miler s'han quedat sense telèfon fix i unes 2.000 no tenen connexió al telèfon mòbil.) El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, també ha visitat la zona afectada per l'incendi i ha apostat per endurir les penes al Codi penal per les imprudències que causin incendis.

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha explicat en la darrera compareixença d’aquest dilluns que un cop han acabat de treballar els mitjans aeris (han d’aturar-se quan es comença a fer de nit) la prioritat per aquesta nit i matinada és perimetrar i controlar el foc. Els bombers treballaran al flanc occidental, especialment a la zona oest de l’incendi (als voltants del pantà de Boadella) per evitar que el foc s’estengui a la Garrotxa, la màxima prioritat per a les properes hores.

Puig ha dit que hi ha “perspectives positives des del punt de vista climatològic” de cara a controlar l’incendi. Segons el conseller, el vent està més encalmat aquesta nit i no s’esperen ratxes fortes. A això s’hi ha de sumar un augment de la humitat relativa (fet que no ha tingut lloc durant les darreres 48 hores) i un descens notable de les temperatures. Tot plegat, segons Puig, ajudarà a establir línies de contenció i s’espera que es pugui controlar l’incendi. El conseller, però, no ha parlat de quan podria entrar en fase de control el foc que encara crema perquè, ha afirmat “en qüestions d’incendis cal ser molt prudents perquè es tracta d’un element poc previsible”.

Preocupa el front oest

Tots els esforços s’encaminen a aturar l’avanç de les flames al front oest, properes al pantà de Boadella, entre les poblacions de Terrades al sud, Darnius, i Agullana al nord. El conseller ha dit que s’han desviat efectius que treballaven al front est cap a la zona del pantà, amb l’objectiu que les flames no avancin cap a la zona de l’alta Garrotxa. El foc continua actiu i encara no està en fase de control, però les previsions són positives perquè canvi de vents cap a Migjorn ajudarien a les tasques de control de l’incendi, ja que el farien girar sobre la superfície ja cremada.

Els veïns de diversos municipis de la zona, com La Vajol o Sant Llorenç de la Muga han estat confinats a les seves cases, com a mesura de precaució pel fum de l’incendi.  Pel que fa a les vies que comuniquen l’Alt Empordà, l’AP7 i l’N2 estan operativa, després d’un accident entre camions a l’autopista. Treballadors d’Adif revisen també l’estat de les vies entre Figueres i la frontera. Puig ha dit que tot apunta a que l’origen de incendi es troba en una negligència, probablement una punta de cigarret a l’aparcament del Pertús.

Pel que fa a les comunicacions, la via de la línia d’alta velocitat (AVE) entre Figueres (Alt Empordà) i França torna a estar operativa i es preveu que aquest dimarts tornin a circular els trens amb normalitat, a partir de les 10:00 hores. Segons que han informat fonts de Renfe, la línia de l’AVE que uneix Figueres amb Perpinyà (França) passa per Le Pertús, zona on es va originar l’incendi que crema des d’ahir a la tarda i ja ha arrasat prop de 14.000 hectàrees, i el trànsit de trens d’alta velocitat ha estat tancat durant tot aquest dilluns.

I els danys personals dels incendis de l’Empordà estan essent importants: ja han causat quatre morts i 8 ferits. Quatre ferits estan ingressats a la Unitat de Cremats de l’Hospital de la Vall d’Hebron en estat greu i els altres quatre ferits estan a l’Hospital Josep Trueta de Girona. Sis de les vuit persones ingressades continuen en estat greu i caldrà estar pendents de la seva evolució.

Protecció Civil ha aixecat l’ordre de confinament emesa aquest diumenge a totes les poblacions de l’Alt Empordà excepte Darnius i Terrades. Els equips d’emergències demanen als habitants de la Vajol que no surtin del poble, sense implicar el confinament a casa. Com a conseqüència del fum i les cendres, es recomana tancar portes i finestres i que la població amb problemes respiratoris, gent gran i nens eviti sortir de casa. També s’insta a no fer activitats esportives a l’aire lliure.

Un miler de persones van passar la nit de diumenge en els centres habilitats a Llançà, Figueres, Roses, Avinyonet de Puigventós, Colera i Girona. 13 municipis es van quedar sense subministrament elèctric i 1.700 clients no tenen línia telefònica a el Far d’Empordà, Llers, Ordis, Albanyà, Cantallops, Biure i Portbou com a conseqüència dels incendis.Durant aquest dilluns, però, Endesa ha enviat 150 operaris a la zona i ha instal·lat 35 grups electrògens. Això ha permès restablir el suministrament elèctric en la majoria de les llars afectades (més de 3.000) i aquest dilluns al vespre hi ha una seixantena de persones a l’espera de recuperar el suministrament.

Aquest dilluns s’ha reobert la circulació de la N-II. A les 14.35 h s’ha restablert el trànsit a l’AP-7 després que durant el matí s’hagi tallat a causa d’un foc revifat a Agullana i un accident. També s’ha hagut de tallar en sentit nord per un accident en què s’hi han vist implicats tres vehicles. S’ha restringit la circulació de camions a la N-260. Es mantenen tallats trams de cinc vies de l’Alt Empordà: la GI-500, GI-501, GI-504, GIP-5101 i la GI-610. Aquest dilluns al matí també s’ha recuperat la normalitat de la línia ferroviària entre Figueres i Portbou, per tant, els trens tornen a circular des de Barcelona fins a Portbou.