Els Bombers de la Generalitat investiguen quines poden haver estat les causes del segon incendi que, aquest diumenge, ha deixat un balanç —sumant-lo al de primera hora del matí— de sis embarcacions enfonsades i quatre més d’afectades. Segons ha explicat el conseller d’Interior, Jordi Jané, durant el vespre de diumenge “l’incendi es dona per vigilat”, a la vegada que ha explicat que s’investiga què ha passat en l’extinció del primer foc “perquè no hi havia indicis que l’incendi pogués anar a més”. betevé ha pogut confirmar que entre el primer incendi, considerat extingit a les 12 h, i el segon, que s’ha declarat cap a les 15 h, no hi ha hagut cap dotació de bombers fent guàrdia al lloc dels fets.

A quarts de tres de la tarda d’aquest diumenge s’ha iniciat un segon incendi al Port Fòrum. Ha estat vuit hores després del que s’ha declarat a primera hora del matí, que ha començat en una embarcació recreativa del Port de Sant Adrià de Besòs, a la zona del Fòrum. El Departament d’Interior ha confirmat que el primer foc s’ha declarat en una embarcació on passava la nit una parella de nacionalitat francesa, i segurament han estat ser ells mateixos els que han alertar els serveis d’emergència. En un primer moment, els bombers hi han destinat set dotacions, que han afectat cinc embarcacions, quatre de les quals s’han acabat enfonsant. L’incendi ha provocat la intoxicació lleu per fum d’una persona, que ha estat atesa a l’Hospital del Mar.

Segons havien informat els bombers al matí, l’incendi ha estat controlat a les 10 h, i s’ha donat per extingit a les 12 h“, moment en què el cos s’ha retirat de les instal·lacions portuàries sense deixar cap dotació de guàrdia. Aquesta qüestió, un cop s’ha declarat el segon incendi, cap a les 15 h, ha estat molt criticada pels usuaris del port, i en especial per aquells que han perdut l’embarcació.

És el cas d’un ciutadà francès, que ha explicat que “en l’incendi del matí s’han cremat quatre vaixells al costat del meu, i l’han pogut salvar, però a la tarda, com que no hi havia ningú, ja no s’hi ha pogut fer res”. Altres amarristes, com Carlos García, han coincidit en el mateix, lamentant que “quan s’apaga un foc s’ha de quedar algun bomber de guàrdia 24 hores, i aquí no s’hi han estat ni dues hores”. El balanç de la tarda ha estat de cinc embarcacions més afectades, de les quals dues han acabat enfonsades, la qual cosa ha deixat un còmput global de 10 vaixells afectats,  sis dels quals, sota l’aigua.

L’origen de la revifada

El Departament d’Interior té oberta una investigació per saber com ha revifat el foc a primera hora de la tarda. Segons diversos testimonis, quan els bombers s’havien retirat al migdia, una de les embarcacions afectades en el primer incendi “fumejava”. I segons han explicat a betevé algun dels bombers que han participat en l’extinció del matí, “no ens expliquem com s’ha encès sota l’aigua el gasoil d’una de les barques enfonsades —el gasoil crema quan s’escalfa per sobre dels 60 ºC— tenint en compte que a la superfície tot estava ruixat amb escuma“.

Al marge de les causes d’aquesta revifalla,  el sotsinspector dels Bombers de la Generalitat, Guillem Recio, havia reconegut a mitja tarda que “no hem valorat correctament la situació“, motiu pel qual, ja al vespre, ha comparegut “in situ” el conseller d’Interior, Jordi Jané. Una de les primers coses que ha dit és que “l’incendi està vigilat“, i ha detallat que durant la nit de diumenge “una càmera tèrmica subaquàtica vigilarà la temperatura del vaixell enfonsat” que, encara a la tarda, fumejava.

Les sis embarcacions enfonsades tenien gasoil als dipòsits, a banda d’altres productes que, segons Jané, “són d’una elevada toxicitat”. És per això que durant la nit de diumenge seguirà activat el pla CAMCAT, de contaminació en aigües marines, que entre d’altres preveu el confinament de la zona del port afectada per l’incendi, amb unes barreres aquàtiques que han d’evitar el desplaçament del fuel.

D’altra banda, els Serveis Socials han informat que s’han atès 23 persones, de les quals dues passaran la nit a les instal·lacions del port perquè en perdre l’embarcació han perdut també casa seva.