El barri del Congrés i els Indians té un nou parc inclusiu, als Jardins de Massana. Després de vuit mesos d’obres, els infants ja han començat a gaudir dels gronxadors, tobogans i altres elements de joc que incorpora. Tot i que l’espai fa dies que funciona, s’ha inaugurat oficialment aquest dissabte. La remodelació estava inclosa en els pressupostos participatius i ha tingut la participació del Centre d’Educació Especial Sants Innocents. S’hi han destinat 1,5 milions d’euros.
S’han eliminat les barreres que hi havia a l’entorn del parc amb l’objectiu d’integrar-lo millor. L’espai s’ha dividit en diverses zones de joc: d’una banda, una àrea amb paviment de cautxú i sauló compactat amb gronxadors, estructures verticals per enfilar-s’hi, balancins, superfícies elàstiques per saltar i jocs giratoris per marejar-se. D’altra banda, hi ha un sorral destinat a l’experimentació. També s’ha habilitat un espai de joc lliure i de descans.
Algunes discapacitats, excloses
Aquest dissabte el parc s’ha omplert d’infants amb famílies, però no tots han pogut jugar. Ana Mourelo, impulsora del parc, admet que no s’han seguit les seves indicacions fil per randa perquè “no han posat” alguns elements. “La meva idea era pensar en totes les discapacitats i que totes tinguessin el seu espai per poder jugar”.
Entre les reivindicacions que ha trobat a faltar, en destaca “les guies pudotàctils que faciliten que les persones amb discapacitat visual puguin arribar autònomament als diferents elements de joc”. Mourelo assegura que l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) li ha dit que el parc ja ha estat catalogat com a “accessible”, malgrat aquesta mancança.
D’altra banda, també creu que falta una “senyalització inclusiva per a aquelles persones que tenen una discapacitat intel·lectual”. Per exemple, les persones amb autisme, apunta, “necessiten saber com funcionen els elements, fer cua i la manera de respectar aquests elements”. Segons Mourelo, l’IMPD va prioritzar que es mantingui el mateix estil de senyalització que a la resta d’equipaments.
A més, ella havia projectat un terra de cautxú, però tampoc ha acabat així. En aquest cas, l’Institut ha parlat d’una raó tècnica: “No s’ha pogut fer perquè hi ha arrels dels arbres i ha de filtrar”, ha explicat.