Aquest dissabte s’ha homenatjat un dels símbols del moviment pacifista i antimilitarista a Barcelona: el Casal de la Pau, que va estar en funcionament entre els anys 1977 i 1995. Per fer-ho, el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, juntament amb un membre destacat del casal, Josep Maria Moragriega, han descobert una placa commemorativa davant el carrer de Cervantes número 2, al barri Gòtic, lloc que va acollir la darrera seu del casal.
El Casal de la Pau va ser una rèplica catalana de la Maison de la Paix de Brussel·les i va acollir diversos col·lectius com el Grup Antimilitarista de Barcelona, el Moviment d’Objecció de Consciència de Barcelona, Mili KK i els Amics de l’Arca. Entre les campanyes més destacades que s’hi van dur a terme hi ha la contrària a la permanència d’Espanya a l’OTAN, el 1986, o les d’insubmissió al servei militar obligatori.
Espai de mèmoria històrica
Josep Maria Moragriega ha volgut recordar la importància que va tenir aquest casal, “que volia construir un futur per a la ciutat i que va ser una escola per a la defensa dels drets socials i civils dels ciutadans”. El regidor, Albert Batlle, també ha destacat els valors de cultura de la pau que defensaven aquells col·lectius i que avui dia continuen vigents per “les amenaces que vivim a Europa i al món sencer”. L’homenatge ha estat impulsat per l’Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, que l’estiu passat va aconseguir que la Ponència del Nomenclàtor de l’Ajuntament aprovés la iniciativa.