Una de cada vuit dones patirà al llarg de la seva vida un càncer de mama, malaltia de la qual aquest dilluns se celebra el dia mundial. Des de principis d’any a Catalunya se n’han detectat més de 5.000 casos. L’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) ha engegat una campanya amb l’eslògan “#Treupit”, dedicat a totes les dones que hi lluiten i hi han lluitat en contra.

Pilar Roger és una supervivent del càncer de mama. L’hi van diagnosticar quan tenia 53 anys, ara en fa 13, i assegura que “li va costar d’encaixar” i que es va posar a “estudiar sobre la malaltia”. També apunta: “Penses que ho tens controlat i no controles res” perquè “la vida és imprevisible”. Roger explica que durant 12 mesos “intensos” va seguir un tractament que incloïa quimioteràpia i radioteràpia i també li van haver de fer una mastectomia. Assegura que després de rebre l’alta ha pogut tornar a fer vida normal i fins i tot de voluntària donant suport a altres dones que viuen el mateix que ella va viure, una tasca que degut a la covid-19 fa de forma telefònica. Pilar Roger recomana “deixar-se ajudar per les persones més properes” i “confiar en la medicina”.

La importància de l’acompanyament psicoterapèutic durant tot el procés

L’AECC-Barcelona creu que idealment tots els equips d’oncologia haurien de ser multidisciplinaris amb persones expertes en oncologia però també psicooncòlegs. Aquesta entitat assegura que l’acompanyament d’aquests últims és clau des que es fa el diagnòstic i fins que “la persona que pateix càncer de mama ja no té aquesta demanda”. Mar Leiva, psicooncòloga de l’AECC-Barcelona, assegura que les pors i les angoixes durant tot el procés de la malaltia “varien molt”. Leiva explica que hi ha pacients que no tenen suport familiar i que “emocionalment és molt important compartir les vivències”.

A més, segons aquesta psicooncòloga, fins i tot quan el suport familiar hi és, no sempre es troba la persona a qui es poden verbalitzar coses com “em fa por morir-me” o “tinc por que el tractament no funcioni”. En cas que el pronòstic no sigui bo, Leiva assegura que parlar del final de vida “és molt delicat”. L’AECC-Barcelona ofereix un servei gratuït per a persones amb càncer de mama i els seus familiars.

L’AECC posa molt èmfasi en la prevenció i la detecció del càncer de mama ja que les revisions periòdiques poden reduir la mortalitat entre un 15 i un 20 %. Olga Muñoz, dietista nutricionista de l’associació, assegura que una dieta “rica en nutrients” i l’exercici físic també poden contribuir a la prevenció d’aquesta malaltia. Aquests hàbits també seran molt importants durant la malaltia, afirma. Tot i que actualment el grau de supervivència en dones que el pateixen és gairebé d’un 90 %, creu que se n’ha de seguir potenciant la investigació.