Una nova aplicació informàtica, impulsda per l’ICS, permet als metges de família detectar precoçment immunodeficències primàries. La nova eina, que ja s’aplica en alguns Centres d’Atenció Primària de la ciutat, permet que qualsevol metge de família detecti si un pacient pot patir immunodeficiències primàries. Es tracta de malalties d’origen genètic que es caracteritzen perquè el sistema immunitari no funciona correctament i poden afectar tan a infants com a persones adultes. La detecció precoç ajuda a millorar la qualitat de vida del malalt i actuar ràpidament en els casos més greus.

La prova pilot es basa en un algoritme que recull variables clíniques que alerten el metge de família o el pediatre sobre la possibilitat que el pacient tingui una immunodeficiència primària. En cas que el sistema ho indiqui, el professional pot derivar el pacient a l’Hospital Vall d’Hebron, que disposa d’una unitat especialitzada en aquest tipus de lesions. Precisament la idea de crear aquesta aplicació va sorgir de dos especialistes d’aquest centre, a través d’un programa d’innovació de l’ICS, anomenat Innòbics. Els professionals asseguren que de mitjana es triguen quatre anys a detectar aquestes malalties (sobretot en el cas dels adults), de les quals es calcula que hi ha més de 350 tipologies. Són d’origen genètic i es caracteritzen perquè el sistema immunitari no funciona correctament. Es calcula que a Catalunya hi ha unes 5.000 persones afectades i la detecció precoç, és, segons els especialistes, vital per als pacients. Una de les patologies més conegudes i severes, que afecta els infants és la “síndrome del nen bombolla”.

L’aplicació informàtica és pionera a tot Europa i de moment ja està en funcionament als districtes d’Horta, Nou Barris i Sant Andreu, on es dona cobertura una població de 400.000 persones. La idea és aplicar-la a la resta de centres d’atenció primària de la ciutat i estendre-la també a la resta de Catalunya.