El Programa d’Identificació Genètica de la Generalitat ha permès identificar quatre soldats republicans desapareguts durant la Guera Civil i el franquisme. Les famílies dels soldats havien sol·licitat la recerca i els havien inscrit en el cens de persones desaparegudes.

El primer dels soldats tenia 30 anys i va morir al front de l’Ebre. Les seves restes van ser exhumades en una intervenció arqueològica entre el desembre del 2009 i el gener del 2010. El segon, també tenia 30 anys i les seves restes es van exhumar entre el 2017 i el 2018 a la fossa de Pernafeites. El tercer, de 34 anys era de Saragossa i resident a Barcelona i s’ha identificat entre les restes que es van exhumar a la fossa del cementiri de les Garrigues. L’últim, d’Alacant, però també resident a Barcelona, tenia 29 anys. En aquest cas les restes es van recuperar de la fossa del Cementiri Vell de Soleràs.

Amb aquests quatre casos nous, ja són 16 les persones identificades víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.

6.150 persones, al cens de persones desaparegudes

Actualment, al cens de persones desaparegudes hi ha 6.150 persones inscrites. Una part van desaparèixer a Catalunya i la resta, fora. En la majoria dels casos (3.114 persones), no s’ha pogut obtenir documentació que permeti saber el lloc on van ser inhumades i, en canvi, sí que s’ha pogut fer en el cas de 654 desapareguts.

Aquest dimecres, la consellera de Justícia i el conseller de Salut, han fet una crida a totes les persones que tinguin familiars desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme que els inscriguin en el programa per tal de poder iniciar la recerca.

Un programa que va començar el 2016

El Campus Vall d’Hebron forma part del Programa d’Identificació Genètica, que es va començar a implantar el 2016.

El procés s’inicia amb una visita dels familiars, en la qual s’obtenen tant les mostres d’ADN com els arbres genealògics, dades històriques, anatòmiques i clíniques dels desapareguts. Després es fa un perfil genètic de totes les mostres obtingudes i s’emmagatzema en una base de dades. Es tracta d’un directori que es va crear per poder encreuar les dades amb els perfils de les restes obtingudes dins el programa de Pla de fosses de la Generalitat.