Avui dia, la realitat és que els principals hospitals de la ciutat tenen alternatives davant de qualsevol avaria elèctrica o de subministrament d’aigua, de manera que haurien de funcionar sense problemes en cas d’una incidència. L’Hospital Vall d’Hebron disposa de dos dipòsits de 500 metres cúbics d’aigua cadascun que abasteixen tot l’equipament, i en cas d’avaria, pot activar-se aquesta reserva capaç d’aguantar 48 hores sense subministrament extern.

Actualment, l’aigua arriba als dipòsits per una única línia i s’està negociant amb la companyia Aigües de Barcelona que arribi per una segona entrada per tal d’evitar incidents. Segons la directora del Servei Tècnic de l’Hospital Vall d’Hebron, Lluïsa Sarrias, consistiria en una escomesa que aniria directament a omplir aquests dipòsits per si després de les 48 hores encara no s’hagués reestabert el subministrament.

L’Hospital de Sant Pau es troba en la mateixa situació, només té una entrada d’aigua. En canvi, l’hospital Clínic disposa de quatre entrades diferents. Això sí, tots els centres sanitaris tenen reserves com a mínim per a 24 hores, que és el que marca la normativa.

Pel que fa el subministrament elèctric, també estan preparats per a possibles avaries. Tots els hospitals tenen com a alternativa grups electrogens que funcionen amb gasoil i que tenen reserves per un o tres dies segons l’hospital. Si s’acabessin, es reomplirien els dipòsits. A l’Hospital de Sant Pau, tenen també el SAI, un sistema d’alimentació ininterrompuda que funciona en aquells equips que no poden passar, ni un moment, per una aturada de llum. Es tracta d’un equip sensible, d’assistència vital, ordinadors, equips d’assistència, i els de quiròfan tenen el seu SAI. Tots els grups electrogens es posen a prova com a mínim una vegada al mes per una qüestió de manteniment.