L’Hospital Vall d’Hebron ha estrenat una unitat de cures intensives (UCI) amb tot l’equipament mèdic connectat a un sistema de control central que integra tota la informació sobre cada pacient i facilita la presa de decisions. Es diu Smart Display i és capaç de mostrar cinc paràmetres bàsics dels pacients en temps real i en una sola pantalla. Aquesta tecnologia pionera s’ha instal·lat en les 56 habitacions que integren la nova UCI, 16 més que abans, que passen de ser dobles a individuals. En total, 3.500 metres quadrats repartits en tres mòduls.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat les instal·lacions durant la inauguració i ha destacat que les eines tecnològiques facilitaran que la feina dels professionals es pugui fer “amb més seguretat i confortabilitat”, i també ha apuntat que millorarà l’atenció als pacients “en uns moments crítics per a aquestes persones i també per als seus familiars”.

Llum que simula el sol

De fet, les novetats no s’orienten només a millorar l’atenció mèdica. També n’hi ha d’encaminades a fer més agradable l’estada dels pacients. Un sistema d’il·luminació simula la intensitat de la llum del sol en funció de l’hora del dia per ajudar els pacients a mantenir els cicles de son i vigília malgrat que estan dins d’una habitació. També és pot graduar la llum de manera manual en 10 posicions diferents, de més a menys claror.

Cada habitació també disposa d’un codi de llums a l’entrada, visible des del passadís. El vermell avisa d’un soroll fort a l’habitació, ja sigui del pacient o d’una visita massa sorollosa, i el blau alerta que alguna cosa no va bé i permet localitzar de seguida l’habitació on cal intervenir amb urgència. Una gran pantalla situada a cada mòdul ofereix informació de totes les habitacions a temps real. També els llits donen informació sobre constants vitals o temperatura corporal del pacient. És el primer sistema a Europa que connecta els llits i aporta informació a un control central.

Tota la informació que recull el sistema s’emmagatzema en una gran base de dades que facilitarà, més tard, l’obtenció de patrons històrics. Segons el gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, Vicenç Martínez Ibáñez, aquesta eina “ajudarà a aprendre i millorar les dinàmiques de treball a la unitat” i a perfeccionar els patrons d’actuació. El canvi tecnològic de l’Hospital Vall d’Hebron ha costat 20 milions d’euros i està previst que atengui uns 2.200 pacients cada any.