La contaminació acústica és una de les problemàtiques de les grans ciutats i està demostrat que genera problemes de descans a bona part de la població. Però si, a més, afecta persones malaltes o ingressades a un hospital, la situació encara s’agreuja més. Ara l’Hospital Vall d’Hebron ha posat en marxa una iniciativa per garantir el descans dels pacients.

A partir de les 22 hores el personal d’infermeria s’equipa amb llanternes per fer la ronda nocturna. Fins que no es fa de dia, no encén els llums, excepte en cas de necessitat. És una de les mesures que s’inclouen en la iniciativa Bona nit, Vall d’Hebron, impulsada per les infermeres de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, però que ja s’ha implantat a tot el recinte hospitalari. També se n’inclouen d’altres com demanar als pacients i familiars que apaguin els televisors i que posin els telèfons mòbils en silenci. A més, s’incentiva a abaixar el to de veu de professionals, malalts i acompanyants. Consuelo Álvarez, adjunta a la Direcció d’Infermeria de Vall d’Hebron, afirma que “el projecte només és possible amb la implicació de tothom, també dels familiars dels pacients”.

La importància d’un descans nocturn adequat

Dormir almenys sis hores seguides és, segons diversos estudis científics, una garantia per afavorir la recuperació de pacients hospitalitzats. Nines Peñuelas, adjunta d’Infermeria del Servei d’Oncologia Mèdica del Vall d’Hebron, afirma que millorar el descans nocturn “evita la somnolència diürna, redueix el risc de caigudes, dolor i alteracions de l’estat d’ànim”. No tenir un son reparador continuat pot generar l’aparició de delírium, amb més incidència en les persones grans”. L‘OMS recomana un màxim de 40 decibels en les habitacions dels malalts, una xifra que és fàcil d’assolir si s’adopten les mesures necessàries.