L’Hospital Vall d’Hebron ha posat en marxa un assaig clínic, amb 42 pacients, que ha de permetre provar l’eficàcia d’un filtre sanguini per al tractament d’infeccions, que també podria ajudar en el cas del coronavirus. Aquest sistema, conegut com Seraph 100, és capaç d’atrapar dins del filtre els patògens de la covid i, d’aquesta manera, reduir la càrrega viral del pacient.

Segons el responsable de l’estudi, el doctor Ricard Ferrer, la utilització d’aquest filtre, ja provat als Estats Units, podria ser un dels pocs tractaments efectius per als pacients que ara mateix estan ingressats greus a les UCI.

Els retrovirals s’han demostrat poc resolutius quan la infecció ja es troba en un estat avançat. Si l’assaig clínic d’aquest filtre per a la sang funciona, s’espera que pugui millorar les funcions pulmonars, la saturació d’oxigen en sang i que escurci l’estada dels pacients a cures intensives.

Com una diàlisi

La novetat d’aquest assaig es troba en el filtre desenvolupat per l’empresa ExThera Medical, que ja ha demostrat que és capaç de reduir la càrrega viral en sang en uns 300 pacients als Estats Units. Amb una màquina de diàlisi normal, es va netejant la sang amb aquest filtre, fins a unes 20 vegades, en un procés que pot durar entre quatre i sis hores.

Ara, els responsables de l’assaig, que lidera a Europa l’Hospital Vall d’Hebron, esperen que amb l’eliminació de la covid-19 en la sang, els pacients crítics que estan ingressats a les UCI redueixin l’estada en aquesta unitat. L’assaig ha de durar uns sis mesos i s’espera que, com a mínim, es pugui escurçar l’estada dels pacients en cures intensives en un 20 %.