L’Hospital de Sant Pau ha posat en funcionament una unitat d’urgències dissenyada per atendre persones amb fragilitat, el DAFSU (Dispositiu d’atenció a la fragilitat del servei d’urgències). El dispositiu està dissenyat per atendre pacients amb fragilitat: persones grans o amb diferents patologies i que necessiten una atenció especial. S’han adaptat 13 boxes que funcionaran les 24 hores al dia i que consten d’elements per minimitzar el soroll o la llum excessiva que poden afectar la recuperació d’aquests malalts.

Els 13 boxes ocupen un espai de 200 metres quadrats que abans es feia servir com a sala d’espera. L’objectiu principal és garantir la seguretat, el confort i prevenir aspectes com l’ansietat o l’estrès per als malalts. Es tracta de pacients d’edat avançada o bé amb malalties que necessiten una atenció més acurada i específica que és difícil garantir en les urgències convencionals. Tot l’espai està insonoritzat, té llum natural i l’artificial és de baixa intensitat. A més, els llits són articulats amb baranes i les cadires inclinables i amb rodes per facilitar la mobilitat dels pacients. L’espai també està pensat perquè les persones ingressades puguin estar acompanyades en tot moment per un familiar. Tot i això, l’estada al servei, com a molt és de 36 hores.

El DAFSU funcionarà les 24 hores del dia i s’emmarca dins el Pla nacional d’urgències de Catalunya. Segons els responsables de l’hospital, les dades demogràfiques demostren un increment progressiu de  l’edat de la població i de persones amb característiques específiques de fragilitat i vulnerabilitat que s’associen amb més demanda assistencial (malalts oncològics o dependents). La nova unitat és única a l’estat espanyol. Només existeixen equipaments semblants a Austràlia, els Estats Units i Anglaterra.