Foto: Hospital de Sant Pau

L’Institut de Recerca de l’Hospital Sant Pau ha creat un programa transversal de salut i gènere per estudiar les malalties que afecten més les dones i apostar per la perspectiva de gènere en totes les seves investigacions, dotant per això el seu personal de les eines adequades.

La manca de perspectiva de gènere pot tenir conseqüències greus. Les dones solen estar infrarepresentades en els assaigs clínics, el que pot provocar que les dosis de medicaments no siguin les adequades, efectes adversos no esperats i també pot emmascarar diferències importants en la progressió de la malaltia i la resposta al tractament.

A més, el biaix de gènere en la investigació pot provocar una manca de comprensió dels problemes de salut específics de les dones, com ara els trastorns relacionats amb la menstruació, les complicacions relacionades amb l’embaràs i els símptomes relacionats amb la menopausa.

Una iniciativa pionera per reduir la bretxa de gènere biomèdica

El director de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, Jordi Surrallés ha destacat que la iniciativa és “pionera” i ha mostrat la seva confiança que altres centres de recerca seguiran els seus passos perquè “hi ha una necessitat a escala estatal i internacional de reduir la bretxa de gènere” biomèdica.

La cap de la unitat de Recerca i Innovació Responsable a l’IIB Sant Pau, Rosa Ballester, han indicat que és important dotar tots els investigadors del centre de les eines adequades per poder dur a terme els assajos clínics amb aquesta perspectiva de gènere “de forma sistemàtica i estructurada”.

Principals objectius del programa

  • Promoure la investigació en la salut amb perspectiva de gènere i en malalties que afecten dones.
  • Disminuir la bretxa en la representació sexe femení en qualsevol tipus d’estudi, ciència bàsica fins a recerca aplicada en humans.
  • Fomentar la col·laboració entre els grups de recerca de les cinc àrees de recerca per investigar tenint en compte la perspectiva de gènere.
  • Impulsar la realització d’assaigs clínics amb fàrmacs i eines tecnològiques per a patologies que afecten les dones.
  • Atreure talent amb interès per investigar en gènere.
  • Captació de finançament públic i privat en aquest àmbit.
  • Esdevenir un centre referent en recerca de gènere.
  • Reduir la bretxa de gènere en la recerca.