L’Hospital de Sant Joan de Déu és el primer del món que prova amb èxit el tractament amb un virus del càncer de retina en nens. Han aconseguit frenar els tumors d’un pacient de quatre anys i evitar que es quedi totalment cec. El tractament ha consistit a injectar un virus modificat genèticament perquè destrueixi selectivament les cèl·lules canceroses i respecti els teixits sans. Sant Joan de Déu fa una crida als pacients amb retinoblastoma infantil perquè participin en l’assaig clínic per poder acabar de desenvolupar el tractament.

Objectiu: salvar la visió del Félix

L’equip d’investigadors de Sant Joan de Déu van començar a tractar el Félix, un pacient de quatre anys a qui se li va detectar un tumor a la retina (retinoblastoma) quan tenia només uns mesos de vida. Al seu país d’origen, Veneçuela, la malaltia ja li havia fet perdre un ull i no responia a la quimioteràpia.

Va ser llavors quan se’ls va proposar participar en l’assaig clínic. Ara fa un any i mig que va començar i han aconseguit frenar el creixement del tumor i que mantingui un 30 % de visió. L’equip mèdic és optimista. Com assenyala l’oftalmòleg i cirurgià del centre, Jaume Català, passat el primer any les reactivacions són menys probables.

revisió oftalmològica d'un nen pacient de càncer de retina
El Félix, de quatre anys, se sotmet a una revisió periòdica per controlar els tumors oculars.

Virus modificat per atacar només les cèl·lules cancerígenes

La investigació del tractament s’ha allargat cinc anys. El tractament consisteix a injectar a l’ull un adenovirus (un virus que causa refredats i que s’està fent servir també en la recerca de la covid) a l’ull del pacient. En el cas del Félix, han estat suficients tres injeccions administrades amb 15 dies de diferència.

El Laboratori VCNBiosciencies ha modificat el virus genèticament perquè identifiqui les cèl·lules cancerígenes i les ataqui selectivament, respectant els teixits sans. És la primera vegada que s’ha demostrat l’eficiència terapèutica d’aquest virus VCN-1 en els càncers de retina. Des d’aquest laboratori l’estan provant també per frenar els tumors de coll i pàncrees.

Crida a participar en l’assaig clínic

Un cop provada l’eficàcia del tractament amb el Félix, els responsables de l’assaig necessiten voluntaris per acabar-lo. Cal incorporar almenys 13 pacients més per confirmar que la dosi que s’administra és segura i suficient per frenar els tumors. I per això des de Sant Joan de Déu fan una crida als pacients infantils amb retinoblastoma que no responen als tractaments perquè se sumin al projecte.

El retinoblastoma afecta 8.000 nens

El retinoblastoma és el tumor ocular més freqüent en els nens, especialment en menors de dos anys. Apareix en els primers mesos de vida i cada any afecta uns 8.000 nens arreu del món. El principal tractament és la quimioteràpia intraarterial, que permet introduir el tractament des de l’artèria femoral fins a l’artèria oftàlmica.