Avenç mèdic de la Unitat de Càncer Urològic de l’Hospital del Mar. Han utilitzat, per primer cop a l’estat, la tècnica del gangli sentinella en les operacions de càncer de pròstata. Els uròlegs d’aquest centre han observat que aquest gangli serveix com a referència per saber si el càncer s’ha estès per la resta de ganglis de la zona. Per tant, si en les anàlisis els resultats són negatius, vol dir que no estan afectats i, per tant, no cal extreure’ls. Fins ara, en la majoria de casos s’extirpaven tots els ganglis limfàtics propers a la pròstata i això podia comportar complicacions de salut posteriors, com dolor o inflamacions.

Menys riscos en la cirurgia i millor postoperatori

El gangli sentinella és el que té més probabilitats de tenir càncer si hi ha un tumor a la pròstata. El que proposen els uròlegs de l’Hospital del Mar és iniciar l’operació per extreure la pròstata extirpant primer aquest gangli de referència. S’envia al laboratori i en temps real, mentre s’està intervenint el pacient, s’espera als resultats. Si són negatius, vol dir que el càncer no s’ha estès i per tant no cal treure la resta de ganglis perquè també estan sans. S’extreu la pròstata i l’operació s’acaba. La intervenció s’escurça i es redueixen els riscos per al pacient, que tindrà també menys dolor i inflamacions posteriors.

Com explica el doctor Lluís Fumadó, coordinador de la Unitat de Càncer Urològic de l’Hospital del Mar, amb aquesta tècnica els cirurgians “acoten l’operació i la fan menys agressiva i més precisa”. En aquest sentit destaca que, traient només un dels ganglis, hi ha “menys possibilitats de complicacions i el postoperatori del pacient és més segur”.

L’extirpació de tots els ganglis limfàtics implica en molts casos complicacions posteriors com dolors articulars o limfoedemes, inflamacions que poden complicar una reducció de la mobilitat o fins i tot trombosi.

Una tècnica ja utilitzada en el càncer de mama

Els uròlegs de l’Hospital del Mar han importat la tècnica del gangli sentinella d’altres intervencions, com el càncer de pit i el melanoma. En l’estudi que han fet han vist que en el 100 % dels casos analitzats si el gangli sentinella no estava afectat tampoc no ho estaven la resta. De moment, s’ha estudiat la utilitat d’aquesta tècnica en una trentena de casos i en 16 ja tenen resultats definitius. Més endavant, quan s’acabi l’estudi, començaran a aplicar aquesta tècnica per extreure tots els ganglis només quan sigui necessari.