Amb les unitats de crítics al 120 % de la seva ocupació (per tant amb pacients amb covid-19 i altres patologies ocupant espais fora de les UCI ordinàries), havent ja obert quatre plantes per a malalts de coronavirus i desprogramat intervencions quirúrgiques i consultes externes, el cap del Servei de Medicina Intesiva de l’Hospital del Mar, Joan Ramon Masclans, avisa que s’està a prop de tornar, de nou, “a convertir el centre en un hospital de covid”.

De fet, Masclans assegura que el volum de malalts amb covid-19 que estan atenent aquests dies “recorda més la primera onada que a les posteriors”. Aquest dimecres, concreta, es van ingressar 60 persones en només un dia i cada 24 hores entre una i quatre persones passen a ocupar un llit de crítics. “Amb aquest ritme és impossible compensar els nous ingressos amb les altes”, avisa.

Vivim dues realitats paral·leles: la del carrer, on es veu una normalitat similar a la dels estius del 2018 o 2019, i la dels hospitals on la situació és molt greu”
Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar

“Surts al carrer i tot sembla normal”

Segons Masclans, la gran diferència amb les onades anteriors és que, en aquesta ocasió, no s’està transmetent “la gravetat de la situació”. “Vivim dues realitats paral·leles: la del carrer, on es veu una normalitat similar a la dels estius del 2018 o 2019, i la dels hospitals on la situació és molt greu”. Per això, demana a la població que mantingui al màxim les mesures de protecció. Malgrat s’hagi arribat al pic de contagis, “el sistema sanitari es tensionarà molt més” abans d’arribar a una estabilització, assegura.

Precisament, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha referit a aquest “xoc” entre el que passa al carrer i el que passa dins els hospitals. Ho ha fet en la roda de premsa d’aquest dijous en què ha demanat a la població no oblidar que estem en plena explosió de contagis i extremar les mesures de protecció i en què s’ha anunciat que les mesures vigents més enllà del toc de queda hauran de mantenir-se tot l’estiu.

Un 20 % dels crítics té menys de 30 anys

Amb el gruix de la població de més de 50 anys ja vacunada, l’edat dels malalts ingressats a les UCI ha anat baixant fins al punt que actualment un 20 % dels pacients crítics que hi ha a l’Hospital del Mar té menys de 30 anys. Masclans concreta que la resta són persones de més edat no vacunades o parcialment vacunades. També hi ha un percentatge “petit” de persones amb la pauta completa que acaba ingressant.