L’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació contra la Sida i les Malalties Infeccioses busquen voluntaris per participar en els assajos clínics, en fase 3, per provar l’eficàcia de les vacunes contra la covid-19. L’hospital és un dels centres que participaran en el primer assaig d’aquestes característiques a l’Estat, en aquesta fase d’investigació de la vacuna.

Segons l’investigador de la Fundació contra la Sida i les Malalties Infeccioses i metge a l’Hospital Germans Trias i Pujol, José Moltó, en aquesta fase “sabem que les vacunes són segures i que no produeixen efectes secundaris greus o inesperats”. Així, Moltó afegeix que aquestes vacunes “sabem que són capaces de produir les respostes al sistema immunitari que estem buscant i el que ens falta per estudiar és si aquestes respostes poden evitar, o bé la infecció, o que si hi ha una infecció, que el pacient tingui un quadre clínic més sever que faci que el pacient hagi d’ingressar a l’hospital a en una UCI, o disminuir les taxes de transmissió dels infectats”.

L’hospital ha activat el sistema de reclutament de voluntaris, “persones majors de 18 anys, amb o sense malalties prèvies, i amb independència de si han estat contagiades o no de la Covid”, recalca José Moltó. Per a això, s’han habilitat dos webs Socrecerca.com o Soyinvestigacion.com, perquè els interessats puguin informar-se sobre l’estudi i es puguin registrar per participar-hi. Un cop inscrits, personal de l’equip de recerca els contactarà per verificar les dades, informar sobre els estudis, resoldre dubtes i gestionar la seva inclusió. En aquesta web els ciutadans també es poden inscriure a assajos de la vacuna contra el VIH.

11 vacunes fan assajos en fase 3

L’objectiu d’aquests estudis és avaluar l’eficàcia de les vacunes. Segons dades de l’hospital, de les més de 200 vacunes contra la covid-19 actualment en desenvolupament, només 47 han començat els assajos clínics en persones, i només 11 es troben en fase 3. Es tracta d’estudis internacionals en què participen milers de persones majors d’edat, amb o sense malalties de base i independentment que hagin superat la covid-19 o no.

Els estudis en fase 3 investiguen l’eficàcia de les vacunes. Només es posen en marxa quan hi ha dades suficients de les fases 1 i 2, que demostren que les vacunes són segures i generen una resposta adequada per part del sistema immunitari. Perquè els estudis en fase 3 puguin generar conclusions vàlides cal la inclusió de milers de persones.

Rapidesa i seguretat

L’investigador de la Fundació contra la Sida i les Malalties Infeccioses i metge a l’Hospital Germans Trias i Pujol, José Moltó, ha destacat que la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a tots els investigadors “a treballar al 1.000 %” i a fer-ho “amb molta rapidesa, però garantint que totes les passes del mètode científic”, un fet que, assegura, “és el que ens garantirà que el dia que una vacuna arribi al mercat complirà amb tots els estàndards de seguretat d’immunogeneicitat i d’eficàcia”.