Els pacients i familiars de l’Hospital del Mar estan tenint un paper clau en el disseny del futur equipament. Durant les últimes setmanes han fet aportacions al projecte de la segona fase del nou Hospital del Mar, que estan redactant els estudis d’arquitectes barcelonins Pinearq i Brullet-de Luna des de setembre. Ara tenen un any per acabar de definir com serà l’edifici que s’ha de construir, tot i que encara no hi ha calendari d’obres.

Entre les peticions fetes pels pacients i familiars, hi ha eliminar els televisors de les habitacions d’ingrés, tenir vistes al mar a través de les finestres i crear ambients més agradables a les consultes i sales d’espera, entre d’altres. En definitiva, “que et sentis el més com si fossis a casa possible”, ha dit Lada Falgueras, una de les pacients de l’Hospital del Mar que ha participat en la cocreació del nou edifici.

La gerent de l’hospital, Olga Pané, ha aplaudit la iniciativa perquè permet “posar la veu del pacient” en un equipament que atendrà “almenys dues o tres generacions” i ha reivindicat “escoltar quina és la vivència dels pacients i familiars” a l’hora de planificar el disseny del nou hospital. Per la seva banda, l’arquitecte Albert Pineda ha assegurat que les aportacions “ajuden el projecte” perquè l’enriqueixen. Pineda ha dit que una petició generalitzada dels pacients i familiars és “la singularització dels espais, que no siguin neutres i tinguin llum natural”.

Què hi haurà a l’edifici nou?

L’edifici nou, que se sumarà a l’històric i al que es va inaugurar el maig del 2017, permetrà unificar les urgències del centre i disposarà de 170 llits (100 de nova creació), que es distribuiran en 120 d’hospitalització convencional, 26 d’obstetrícia i ginecologia, 18 de pediatria i 15 de neonatologia. Segons fonts hospitalàries, això permetrà potenciar l’atenció maternoinfantil al centre, amb la creació d’una àrea destinada en exclusiva a la dona i els infants.

El recinte disposarà de sis nous quiròfans i una nova unitat de cures intensives (UCI) amb 18 llits connectats de forma directa amb el nou bloc quirúrgic i la unitat de reanimació per tal de facilitar el seguiment i el trasllat dels malalts. També s’incrementarà l’espai de farmàcia i d’anatomia patològica, que ocuparan les plantes soterrani, i es traslladarà a l’Hospital del Mar una part de l’activitat que ara es desenvolupa a l’Hospital de l’Esperança, com ara el Servei d’Oftalmologia. Més endavant, també es farà una tercera fase d’ampliació de l’Hospital del Mar.