tractament ull sec hospital del mar

L’Hospital del Mar és el primer centre públic de Catalunya que utilitza la tècnica de la llum polsada intensa per tractar l’ull sec -una malaltia que contreuen gairebé el 30 % de les persones de més de 60 anys- així com altres patologies oftalmològiques com la blefaritis o el calazi, una inflamació de les parpelles. Aquesta teràpia capdavantera suposa un nou tipus d’abordatge terapèutic, similar al tractament amb làser, que permet actuar de forma directa sobre la zona afectada.

Segons explica la doctora Ana Martínez Palmer, cap del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital del Mar, aquesta cura amb llum polsada intensa consisteix a aplicar pols de llum policromàtica a l’àrea de l’entorn de l’ull, sense necessitat d’anestèsia: “Es millora la circulació sanguínia de la zona tractada, es redueix la inflamació, s’eliminen venes anòmales que rodegen les glàndules de Meibomi i la vora de les parpelles, i s’activen aquestes glàndules per millorar la qualitat del greix que secreten i mantenir la pel·lícula lacrimal idònia per protegeix la superfície ocular”. A més a més, també té un efecte antimicrobià i antiparasitari que és molt positiu per a la flora de la conjuntiva, és a dir, la mucosa que recobreix les parpelles i la cara posterior.

Això suposa un gran avenç, ja que fins ara aquestes patologies només es podien tractar amb fàrmacs, aplicació de calor i massatges per mitigar-ne els símptomes.

Tractament capdavanter a la sanitat pública

L’Hospital del Mar és el primer hospital públic de Catalunya a disposar d’un equip de llum polsada intensa per tractar aquestes patologies de forma ambulatòria. L’adquisició d’aquest equip forma part del programa de millora de l’atenció oftalmològica de l’Hospital del Mar i està ubicat a l’Hospital de l’Esperança, un centre complementari.

En el marc de la segona fase d’ampliació de l’hospital també s’inclou la creació d’un institut oftalmològic amb més de 1.000 m2, on es traslladarà tot el Servei d’Oftalmologia des de l’Hospital de l’Esperança i això permetrà acostar, encara més, la seva cartera de serveis a l’àrea d’influència del centre.