El ciberatac a l’Hospital Clínic ha afectat greument el sistema informàtic del centre sanitari i encara podria trigar setmanes o, fins i tot, mesos a recuperar la normalitat. Aquest dimarts, dos dies després de l’atac, s’estan recuperant molt a poc a poc les visites i algunes cirurgies. Això ha estat possible en part perquè s’han instal·lat alguns ordinadors en quiròfans i sales de consultes. Segons van informar els responsables de la Generalitat, aquest dilluns ja s’havien habilitat més d’un centenar de servidors amb connexió a internet per poder atendre les urgències. 

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat aquest dimarts que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya treballa per restablir el sistema informàtic, però que “la complexitat de l’atac fa que el retorn a la normalitat” encara no pugui arribar. Els experts de la Generalitat ja van alertar que es tractava d’un “atac sofisticat i complex”, amb tècniques noves.

L’actualització de llits, a mà

A l’Hospital Clínic hi ha processos que cal fer a mà i que encara no es poden automatitzar. Per exemple, l’actualització de llits (les baixes i les altes) o la dispensació de medicaments a la farmàcia de l’hospital. La informació de la medicació que necessiten els pacients s’ha pogut recuperar, en part, perquè cada setmana se’n fa una còpia de seguretat. El centre d’extraccions continua ajornant visites i només es fan les extraccions necessàries als pacients ingressats que ho necessiten i aquells que s’han d’operar properament.

A alguns pacients els han pogut visitar amb normalitat

Aquest dimarts alguns dels pacients que s’han acostat a l’hospital han explicat a betevé que els han visitat amb normalitat, tot i que els sanitaris han hagut d’apuntar algunes dades a mà. A altres pacients que tenien programades radiografies els han atès amb normalitat.

La situació també és complexa als tres CAP de Barcelona afectats pel ciberatac: el de Casanova, el de Borrell i el de les Corts. Algunes de les treballadores del CAP Casanova han explicat a betevé que la situació ha millorat respecte a dilluns, però que encara hi ha tràmits, com la introducció de dades dels pacients al sistema, que s’alenteixen i que triguen més de l’habitual.