Escolta aquesta notícia

Un 25 de febrer del 2020, l’Hospital Clínic va diagnosticar la primera pacient covid de tot l’estat, una noia que s’havia contagiat a Itàlia. Ara, cinc anys després, el personal del centre ha fet un acte de reconeixement i record a tots els professionals sanitaris que van estar en primera línia durant la pandèmia. Moment de fer balanç i primeres conclusions clares: “N’hem après molt, és indubtable que ara tenim un sistema més eficient”, explica Antoni Castells, director assistencial de l’hospital i president del Comitè de Crisi de la Covid-19.

Malgrat estar convençut que hi ha hagut avenços, sobretot en l’àmbit epidemiològic amb una detecció més precoç, Castells creu que cal encara enfortir més el sistema sanitari, molt especialment a l’Agència de Salut Pública. Detalla també com a millores que, arran de la covid han augmentat els llits a les unitats de cures intensives i també s’ha desenvolupat la telemedicina.

Reivindicació de la tasca sanitària

La pandèmia va marcar un abans i un després als centres hospitalaris. “Hem vist que els professionals són vulnerables però que ens en podem sortir”, detalla Castells. Un testimoni és el de la Fina Utrera, infermera a la Clínica Plató, que s’emociona recordant les “abraçades de plàstic” que es feien els sanitaris embolcallats amb bates i mascaretes: “Se t’entelaven les ulleres, el tacte era molt lleu”. Ella va viure la crisi també com a pacient, va ingressar amb una pneumònia bilateral un dia abans del confinament, una malaltia que li va revelar una afecció cardíaca.

Ara, cinc anys després, reivindica la feinada de tots els sanitaris i fa gala de la feina feta. “Cal un millor reconeixement, crec que ja s’han oblidat tots els aplaudiments que vam rebre els sanitaris als balcons”, conclou.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a