Agressions sexuals

L’Hospital Clínic va atendre l’any 2021 un total de 468 víctimes d’agressions sexuals, la majoria a l’Àrea d’Urgències. La xifra demostra que el nombre d’agressions es torna a situar en els nivells de prepandèmia (503 el 2019). En total, durant els darrers cinc anys l’hospital ha atès 2.023 agressions sexuals. El 90 % de les víctimes són dones i, en la meitat dels casos, l’agressor era una persona coneguda. Per edats, el 46 % de les agressions van ser a dones joves d’entre 16 i 25 anys, i el 5,4 % d’elles eren menors d’edat (16 i 17 anys).

14 dones agredides sexualment per taxistes

Segons l’informe de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l’hospital, el 62,8 % de les dones van ser violades (agressió vaginal, anal o bucal). Pel que fa al lloc de l’agressió, més de la meitat es van produir en un domicili (56 %) i un 18,3 %, a la via pública. L’estudi també destaca que 14 noies van ser agredides sexualment per taxistes quan tornaven a casa després de sortir per la nit. A això s’hi afegeix que vuit dones sense sostre també van ser víctimes d’una agressió sexual el 2021, gairebé el triple que l’any anterior (tres).

Les agressions sexuals en grup es dupliquen

Una altra de les xifres que s’incrementen són els casos en què intervé més d’un agressor. Representen el 12 % de les agressions, el doble que el 2019. També són un percentatge important les agressions comeses sota la submissió química de la víctima, que suposen el 31,4 % del total. Aquesta xifra, però, és similar a la d’altres anys, excepte el 2020, que va baixar per la pandèmia. Finalment, també destaquen que el 6 % de les víctimes van ser agredides per la seva parella, exparella o marit.

El Clínic, l’hospital de referència en agressions sexuals

L’Hospital Clínic és un centre de referència en atenció a les agressions sexuals. Disposa d’un protocol específic i especialitzat des que la víctima entra a urgències fins al seguiment de les seqüeles que pugui tenir, que poden aparèixer a tant immediatament com a llarg termini. El protocol implica professionals de diferents àmbits com la infermeria, el treball social, la ginecologia, la cirurgia, la psiquiatria, la psicologia i l’àmbit de les malalties infeccioses. Les dones ateses són de Barcelona i l’àrea metropolitana.