L’Hospital Clínic va atendre durant l’any passat 14 noies menors de 25 anys que havien estat agredides sexualment per taxistes. Segons l’hospital, les agressions es van produir quan les víctimes tornaven a casa després d’una sortida nocturna. Són dades que formen part del balanç anual del centre mèdic, que durant tot el 2021 va atendre un total de 468 víctimes d’agressions sexuals (un 90 % dones i un 10 % homes).

Els taxistes denuncien les agressions

El sector del taxi ha denunciat rotundament qualsevol agressió de membres del col·lectiu, però recorda que a l’àrea metropolitana hi treballen 14.000 professionals que fan cada any 10 milions de viatges. Des d’Elite Taxi expliquen que tenen protocols de seguretat per protegir col·lectius com les dones, com ara esperar que la dona entri al portal quan fan un servei de nit. Afirmen que el sector també promou formació en matèria de gènere, i que la professió cada vegada està més feminitzada, amb més dones taxistes, que també estan exposades a aquest tipus de violències.

L’Institut Metropolità del Taxi ha explicat que quan té coneixement d’una agressió sexual pren una mesura cautelar que suspèn la credencial de taxista fins a la sentència judicial. Admeten que pràcticament mai els ha arribat un cas directament per part de la víctima, i tampoc a través del Mossos d’Esquadra.

Un 6 % de les agressions, a mans de la parella

Segons el balanç del Clínic, en els darrers cinc anys la xifra de víctimes ateses s’eleva fins a les 2.023 i això, segons l’hospital, demostra que les agressions sexuals han tornat als nivells d’abans de la pandèmia. Durant el 2019 van atendre 503 víctimes. L’informe també destaca que el 6 % de les víctimes van ser agredides per la parella, exparella o marit. El 2020 aquesta xifra va ser més alta a causa dels confinaments per la primera i la segona onada de la pandèmia. El tancament domiciliari va comportar un aïllament de les dones víctimes de la violència masclista i, a més, va dificultar que tinguessin accés als serveis d’atenció.

L’informe també recull que el lloc on es produeixen més agressions és en domicilis i, de fet, la meitat de les dones ateses coneixien l’agressor. Una altra de les dades rellevants és que el Clínic també ha atès vuit dones sense sostre agredides, mentre que el 2020 van ser tres dones.