L’Hortet del Forat és un espai públic aconseguit fa 20 anys gràcies a la lluita de veïns i veïnes de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. La zona llavors estava vivint una remodelació urbanística que passava per la urbanització de la plaça que a l’actualitat acull l’hort. La reivindicació veïnal va servir perquè la plaça es qualifiqués com a zona verda i al mig va sorgir l’hort per reivindicar la victòria veïnal i un model concret de vida comunitària.

No es tracta d’un espai on la prioritat sigui la collita de fruits, sinó que s’ha convertit en un punt de trobada on sorgeixen contactes i iniciatives per millorar la vida del barri.

L’Ángel Chi Villalobos, actual dinamitzador de l’Hortet del Forat, assegura que “la pressió social i veïnal que reclamaven al barri espais lliures i verds, van evitar que aquest espai s’urbanitzés”.

L’espai de l’Hortet és municipal però la gestió és cosa dels veïns”
Ángel Chi Villalobos, dinamitzador de l’Hortet del Forat


Les portes d’accés a l’hort no es taquen amb clau. Tothom qui vulgui pot accedir i després de dues dècades és un espai respectat al barri.

Conrear projectes

L’Hortet del Forat ha esdevingut amb els anys un lloc de trobada que facilita la posada en comú d’iniciatives i projectes de veïns i entitats del barri per incentivar la vida comunitària.

A l’Hortet del Forat hi pot accedir tothom qui vulgui ja que les portes no es tanquen

La Nieves Molina Jiménez, natural de Granada, fa poc que viu al barri. Ella té vincles amb la pagesia per motius familiars. A l’Hortet ha vist recuperada aquesta connexió amb el conreu i també li ha ajudat a conèixer més la gent del barri amb què conviu.

La prioritat no és recol·lectar, és un espai per compartir i aprendre”
Nieves Molina Jiménez, veïna

Principis de convivència

Tothom qui ho vulgui pot formar part de l’Hortet del Forat ja que no hi ha requisits, només principis de convivència. La gestió està basada en la solidaritat i la presa de decisions de l’espai es fa de forma assembleària.

Una de les decisions que es prenen en assemblea és què fer amb la collita de cada temporada tenint en compte les necessitats socials i les demandes rebudes.