A partir de les 12 h del migdia s’han col·locat diverses carpes com a punt d’informació de la JILLE. Es tracta d’una jornada reivindicativa en què es fan activitats per a totes les edats. La pintura, el ioga i els jocs a l’aire lliure són algunes de les activitats per als més petits. També hi ha dues xerrades informatives. La primera impartida per la professora de dret civil de la UPV i experta en Educació a casa o “homeschooling”, Madalen Goiria, sobre legalitat i “homeschooling”. La segona, que es farà a les quatre de la tarda, és sobre l’orientació educativa. A més, a les carpes s’exposen projectes de nenes educats a casa o “homeschoolers”.

Aquesta jornada ha estat organitzada per la Coordinadora Catalana per al Reconeixement i la Regulació del Homeschooling, l’Asociación Libre Educación (ALE), la Xarxa d’Educació Lliure (Xell), La Petita Miranda i La Calma de l’Essència. D’aquesta manera s’aglutinen diferents opcions educatives, com els projectes d’educació viva, educació integrativa i els projectes de “homeschooling”, en què famílies aposten per educar els seus fills íntegrament a casa.

La presidenta de la Coordinadora Catalana per al Reconeixement i la Regulació del Homeschooling, Maria Bellmunt Borràs, ha explicat que aquest acte serveix com a reivindicació, “ja que a Espanya els ‘homeschoolings’ no són legals”. Volen “que la societat conegui que hi ha altres formes d’educar. Nosaltres busquem una educació lliure en què els pares prenen la responsabilitat d’educar els seus fills de manera integral tant en coneixement com en valors, continguts i normes“.

Des de 2007, aquesta associació i altres entitats treballen dialogant amb les administracions per reivindicar l’educació fora de les aules escolars i dins de la societat. A l’Estat espanyol, l’educació és obligatòria dels sis als 16 anys, mitjançant la matrícula en centres oficialment reconeguts. Catalunya compta amb una llei que regula l’educació presencial i semipresencial, però els defensors de l’Educació a casa demanen que es desenvolupi de forma que nens i joves puguin estudiar íntegrament a casa.