
Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que l’exposició a la contaminació atmosfèrica s’associa amb més ingressos hospitalaris per infeccions de vies respiratòries baixes en adults. L’estudi, a més, també posa en relleu que els grups de població més vulnerables són els homes, els majors de 65 anys i les persones diagnosticades amb hipertensió. En el cas de les persones de més de 65 anys la taxa d’hospitalització triplica la dels joves, mentre que en els homes l’augment és del 50 %.
Fins ara sabíem que la contaminació atmosfèrica és un conegut factor de risc de malalties respiratòries com l’asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però la relació amb les vies respiratòries inferiors estava menys documentada.
Calen estàndards de qualitat de l’aire més estrictes
“L’associació entre la contaminació atmosfèrica i els ingressos hospitalaris per infeccions de les vies respiratòries baixes es va observar fins i tot en nivells de contaminació inferiors a les normes actuals de qualitat de l’aire de la UE”, assenyala Anna Alari, investigadora d’ISGlobal i primera autora del estudi. Davant d’això, considera que “és crucial adoptar estàndard de qualitat de l’aire més estrictes” perquè això permetria disminuir les hospitalitzacions i protegir les poblacions vulnerables.
La investigació, que s’ha publicat a la revista Environment International, analitza l’exposició a llarg termini a la contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió (PM2.5, PM10), diòxid de nitrogen (NO2) i ozó (O3). A l’estudi hi han participat 3.800.000 adults de les dades del sistema de salut de Catalunya COVAIR-CAT.