Els republicans que van ser executats, empresonats i represaliats pel franquisme han estat homenatjats aquest diumenge en un acte al Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc. Aquest any, que just en fa 80 del final de la Guerra Civil i de l’inici de la dictadura franquista, els discursos també s’han referit a la sentència del judici del procés, que es farà pública la setmana vinent.

Un veredicte que, després de les últimes filtracions, el regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament, Jordi Rabassa, ha qualificat d'”infame” i que ha assegurat que remet a la “justícia cega” de la dictadura. Rabassa també ha avisat que actes com aquest són importants en un moment en què, ha afirmat, el feixisme està creixent “tot i que amb vestits diferents”.

homenatge victimes franqusime

De la seva banda, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha apuntat que la lluita per les llibertats “continua vigent”. Ha matisat que durant el franquisme es reclamava una democràcia amb separació de poders mentre que ara es lluita perquè aquests poders “no s’acabin separant de la democràcia”.

L’exhumació de Franco, també present a l’homenatge

L’exhumació de Franco també ha estat una de les qüestions d’actualitat que han marcat els discursos. el president de l’Associació pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, ha afirmat que feia temps que s’hauria d’haver fet i ha aprofitat per demanar que les sentències condemnatòries durant el franquisme siguin anul·lades d’una vegada per totes.