Era la nit del 16 al 17 de desembre de 2005, i Rosario Endrinal era al caixer automàtic on dormia. Aquella nit, tres joves –un d’ells menor d’edat– van irrompre-hi per vexar-la, pegar-li i calar-li foc viva. Endrinal va morir uns dies més tard a l’hospital en no superar les ferides provocades per les cremades. Tres anys després d’aquells fets, conegut com “el crim del caixer”, els responsables en van ser jutjats i sentenciats: els majors d’edat a 17 anys per assassinat amb traïdoria, i el menor, a vuit anys de reclusió.

Coincidint amb aquest trist aniversari s’ha tornat a retre homenatge a Rosario Endrinal –és el cinquè any consecutiu que es fa– amb una encesa d’espelmes al caixer automàtic on van passar els fets: a la sucursal de La Caixa del carrer de Guillem Tell, 28. En l’acte hi han participat una cinquantena de persones, que han recordat la víctima d’aquell assassinat i han assenyalat una de les causes que el va motivar: l’aporofòbia, és a dir, el rebuig a la pobresa o als pobres.

Un centre d’acollida

El Centre d’Acollida Assís construirà un centre d’atenció per a dones sense llar l’any vinent. Serà al carrer de Santa Filomena, a Sarrià, i s’anomenarà Rosario Endrinal. El solar on s’aixecarà l’edifici és a prop del Centre d’Acollida Assís, una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones sense llar.