Va passar Presó Dones Maria Salvo

100 anys són els que ha celebrat la lluitadora antifranquista Maria Salvo i aquest ha estat el motiu de l’homenatge que li han fet l’Ajuntament i l’Ateneu Memòria Popular. En un acte en línia via YouTube, s’ha reconegut la trajectòria de Salvo en la defensa de la justícia social i dels drets i les llibertats democràtics, especialment durant la dictadura de Francisco Franco. L’homentage ha constat d’unes felicitacions i uns vídeos fets per a l’ocasió.

Qui és Maria Salvo?

Maria Salvo és una dona republicana que va haver de lluitar amb tan sols 16 anys a la Guerra Civil i, posteriorment, va viure l’exili imposat, que la va dur als camps de treball de França. No va ser fins més tard quan va tornar a creuar la frontera, es va implicar en la lluita clandestina i va acabar passant per diferents presons franquistes durant 16 anys, entre el 1941 i el 1957. Amb la tornada de la democràcia a l’estat espanyol va presidir l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.

El paper de la dona

Salvo sempre ha destacat el paper de la dona en els avenços democràtics de la societat catalana. De fet, el 1997 va ser fundadora de l’associació Dones del 36, un grup de dones supervivents de la Guerra Civil que té com a objectiu reivindicar que la tasca en el progrés polític de la dona té l’origen en la Segona República Espanyola i no en la Transició. El grup dona nom a una plaça del barri de Gràcia.