Una trentena de persones s’han concentrat a les portes de la seu de CatalunyaCaixa per denunciar les hipoteques multidivisa. Segons la plataforma d’afectats per aquest producte bancari d’alt risc, a tot l’Estat espanyol hi ha 30.000 persones que l’han contractat. Es tracta d’un producte que proposava constituir la hipoteca en divisa estrangera, -preferentment en iens- per tal d’estalviar-se els interessos elevats de la zona euro.

Entre el juliol de 2008 i el gener de 2012, la moneda japonesa es va devaluar un 43,27%, per la qual cosa, les persones que van contractar una hipoteca en iens, han de pagar ara un 57% més del que pagaven quan es va signar el contracte amb el banc.

És el cas de José de Azevedo, un petit empresari resident a Barcelona. El 2006 va signar una hipoteca amb CatalunyaCaixa per 360.000 euros. Quasi set anys després de constituir-la, de Azevedo deu 480.000 euros. La quota trimestral també s’ha duplicat: dels 3.000 euros inicials, ara en paga prop de 6.000.

Els afectats consideren que les entitats bancàries que van constituir aquests dipòsits – CatalunyaCaixa, Bankinter, BBK i el Banco Popular- no van donar informació suficient als clients. En aquest sentit, el jutjat número 44 de Barcelona ha dictat la primera sentència sobre la nul·litat de les clàusules multidivisa, en considerar que no se’n va donar tota la informació als clients. La sentència, que encara no és ferma, sembla obrir una petit raig de llum als afectats.