És molt fàcil, quan es manipula i es treballa amb aliments, saltar-se alguna de les normes bàsiques de seguretat alimentària. D'aquí en surt la necessitat de posar-les sobre el paper de manera entenedora i senzilla per garantir que un plat arribi a taula en les condicions òptimes. Un consells que no són de compliment obligatori però que, tant des del Gremi de Restauració com des del Departament de Salut, conviden a seguir per una raó molt senzilla. ANTONI MATEU, secretari de Salut Pública "En el menjar sempre hi ha perill, bacteries, virus, fongs i el que hem de fer és tenir unes pràctiques correctes per evitar que hi hagi aquests problemes. En salut pública és com aquells vidres transparents que només es veu quan es taca, quan es produeix un brit, un brot que pot ser una toxoinfecció alimentària; abans hi ha la feina de molta gent que evita que això es pugui produir." La guia fa unes recomanacions que es desenvolupen al voltant de diferents eixos com, per exemple, la neteja dels alimentents, crucial per eliminar-ne possibles bacteris; o la importància de separar sempre els aliments crus dels cuinats perquè no es contaminin entre ells. Els darrers anys s'han reduït substancialment els casos de salmonel·losi, si bé a tot Europa s'han incrementat els casos de campylobacter. Una infecció també bacteriana que es troba sobretot en la carn contaminada i que provoca principalment diarrea. Fet que demostra que no es pot abaixar la guàrdia. Tot i això Catalunya, com la resta de la Unió Europea, té un dels nivell de seguretat alimentària més alts del món. De fet la mortalitat és pràcticament nul·la. En vuit anys s'ha reduït més d'un 60% el nombre d'afectats, el 2014 n'hi va haver a Catalunya 610. El 40% dels episodis de malalties toxicoalimentàries que es van registrar van ser causats pel peix o el marisc.

La guia conté pràctiques correctes d’higiene que no són de compliment obligatori, però tant el gremi com el Departament de Salut demanen que se segueixin. “En el menjar sempre hi ha perill”, ha alertat Antoni Mateu, secretari de Salut Pública. S’ha referit als bacteris, els virus, i els fongs que s’hi poden trobar.

La guia es refereix a la neteja dels aliments com una qüestió bàsica per eliminar els possibles bacteris. Una altra recomanació és la de separar els aliments que són crus dels que s’han cuinat perquè no es pugui produir una contaminació dels uns i els altres. Els darrers anyss’han reduït els casos de salmonel·losi, si bé a tot Europa s’han incrementat els casos de la infecció per “Campylobacter”, un bacteri que es troba en les aus. Tant a Catalunya com la resta de la Unió Europea es registren uns dels nivells de seguretat alimentària més alts del món, i la mortalitat és pràcticament nul·la. En vuit anys s’ha reduït més d’un 60% el nombre d’afectats per brots alimentaris i el 2014 n’hi va haver a Catalunya 610 casos. El 40% dels episodis de malalties toxicoalimentàries que es van registrar van ser causats pel peix o el marisc.