La plaça dels Àngels del Raval, davant del Macba, és un dels punts calents que la Unitat de Vigilància Ciutadana de Ciutat Vella té marcat en el mapa. Hi intervenen fins a tres cops per setmana per la gran quantitat de persones que s’hi concentren. Aquest dissabte a la tarda han identificat 120 persones i han interposat 34 denúncies per incomplir les distàncies de seguretat, 13 més per no fer ús de la mascareta, sis per substàncies estupefaents, 13 per consum de begudes alcohòliques a la via pública i quatre per incompliment del confinament municipal.

Aquesta unitat acabada de crear està formada per un caporal i 16 agents. El seu objectiu és vetllar per la convivència ciutadana i detectar conductes incíviques. En aquests moments de pandèmia, amb els locals d’oci nocturn tancats, hi ha persones que busquen espais alternatius com la via pública. Molts, sense respectar les mesures sanitàries. Ciutat Vella és un dels districtes amb més serveis nocturns d’aquestes característiques durant l’any 2019.

Intervenció policial per evitar incivisme a l'espai públic

Els agents de paisà, la clau

La unitat treballa amb previsió, ja té detectats els espais on es concentren habitualment més persones, i els agents de paisà s’infiltren entre ells. Durant un temps determinat, documenten les conductes que detecten i les persones que les porten a terme. Aquest dissabte a la plaça dels Àngels també han vist accions de compravenda de drogues. Un cop arrenca l’operació, els agents de la Guàrdia Urbana ja saben quines persones han d’identificar i quines són col·lectius vulnerables o ciutadans que passaven per aquest espai.

Intervenció policial per evitar incivisme a l'espai públic

Posen fi al joc del gat i la rata

Algunes de les queixes històriques dels veïns de Ciutat Vella, i concretament de la plaça dels Àngels és que els habituals d’aquests espais fugen quan arriben les patrulles i, tornen a ocupar-los tant bon punt desapareix la policia. Aquesta unitat combina la presència policial amb les intervencions. Precisament, les operacions com les d’aquest dissabte a la tarda compten amb una gran quantitat d’agents, més d’una dotzena. Això permet encapsular els incívics barrant el pas pels dos carrers d’accés a la plaça: el de Ferlandina i el dels Àngels.

Intervenció policial per evitar incivisme a l'espai públic

Coordinació amb la brigada de neteja

Prèviament a la intervenció, es notifica l’actuació a la brigada de neteja. Un cop s’han efectuat les identificacions i s’han interposat les denúncies corresponents, aquests s’encarregaran de deixar la plaça tal com estava uns minuts abans de l’arribada de les persones amb conductes incíviques. La Guàrdia Urbana també deixa dues patrulles, fins a l’hora de l’inici del toc de queda per evitar que algú pugui tornar a ocupar l’espai.