Dos anys després de la implantació de la Policia de Barri a tot Barcelona, la Guàrdia Urbana ha replantejat l’estratègia d’aquests equips de proximitat. La unitat va néixer per ser la referència dels veïns a l’hora d’abordar problemàtiques en cada barri i ara, amb l’experiència que han acumulat, fa un gir de timó per treballar d’arrel els conflictes al carrer, que són els que atenen la gran majoria de vegades. La intenció és evitar que els problemes latents es facin crònics amb el temps i esclatin.

Quan les coses comencen a passar és quan nosaltres volem intervenir-hi, en un estadi en què encara no estiguin cronificades
Benito Granados, intendent major de la Guàrdia Urbana

Un exemple és el barri de la Barceloneta, on durant la pandèmia els veïns han tingut la percepció que hi ha més robatoris violents i furts. Un dels policies de barri d’aquesta zona, Esteve Florenza, explica que aquests problemes ja existien abans, però que els patien majoritàriament els turistes i que, ara que no hi són, s’han traslladat als veïns: “No és que hi hagi més delictes, però sí que és la percepció de la gent. La seguretat ciutadana és ara mateix un problema d’aquesta escalada i que hem d’intervenir perquè no acabi sent un conflicte latent“, afirma.

Situar els conflictes en un mapa per tenir-los controlats

Per fer-ho possible, els 140 agents que conformen la Policia de Barri reben un curs de prevenció impartit per professors universitaris i experts en criminologia. Més enllà de la formació, també utilitzaran aplicacions tecnològiques que permeten detectar quan hi ha un problema pel qual el cos s’ha de preocupar: “Aplicatius informàtics ens ajudaran a fer la feina de detecció, a mapejar-ho al territori de forma prematura”, detalla l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Benito Granados.

Per a Granados, Nou Barris i Sant Andreu són districtes on aquesta tasca de prevenció és molt necessària per les característiques socials i econòmiques de la població. Precisament, van ser els primers districtes on la Policia de Barri va desplegar els agents: “Quan les coses comencen a passar és quan nosaltres volem intervenir-hi, en un estadi en què encara no estiguin cronificades”, afirma l’intendent major de la Urbana.

La Policia de Barri va començar a desplegar-se per la ciutat l’any 2017, concretament amb els equips de Nou Barris, i va culminar l’expansió el 2019 amb el desplegament a Sarrià – Sant Gervasi.