La Guàrdia Urbana ha iniciat aquest dimecres un seguit de passejades per donar consells a la gent gran per evitar que siguin víctimes d’accidents de trànsit. Se’ls explica, per exemple, que convé evitar esperar-se sobre la rampa del pas zebra per evitar relliscar i estar massa a prop del trànsit rodat. També se’ls diu que no s’ha de creuar el carrer des d’un punt proper a un objecte voluminós, ja sigui un vehicle aparcat o un contenidor. El consell que val per sobre de tots és evitar les presses. És millor creuar amb temps i d’una manera segura que quan el semàfor està posant-se en vermell.

Tots aquests consells són de sentit comú però les persones participants reconeixen que sovint no se segueixen. “La gent gran som tossuts i jo diria dels que més creuem en vermell”, ha explicat a betevé la Lola Castellví, veïna de la Sagrada Família. A la Maria Dolors Torrell, que tembé ha participat en la ruta, li sorprèn la gent gran que creua amb presses: “Et preguntes per què tenen tanta pressa si potser després arriben a casa i no tenen res a fer”.

La Guàrdia Urbana aconsella a gent gran per prevenir accidents a l'autobús

Durant la passejada també s’aconsella als participants per evitar accidents a l’interior dels autobusos. Cal tenir en compte que el 70 % de les caigudes en aquest transport són protagonitzades per gent gran. Per evitar-les, explica la Guàrdia Urbana, és important no aixecar-se de la cadira quan el vehicle està en moviment i seure a prop de la sortida. També fer ús, si ho creuen necessari, de les rampes de sortida i entrada per gent amb mobilitat reduïda.

Un col·lectiu vulnerable

Les dades de sinistralitat demostren que el col·lectiu de la gent gran és més vulnerable als accidents de trànsit a Barcelona. De fet, l’any 2017 de les cinc persones que van morir atropellades, quatre eren majors de 65 any. Aquest 2018, de moment, dels vuit vianants que han mort, tres eren gent gran.

Les passejades es duran a terme el 2019

La passejada informativa d’aquest dimecres al barri de la Sagrada Família ha estat una prova pilot però la intenció de la Guàrdia Urbana és repetir l’experiència i fer rutes dirigides a gent gran a diversos punts de la ciutat durant el 2019.