Els fets van passar al febrer. Segons avança La Vanguardia, els ciutadans xinesos van denunciar a la policia que tots dos havien contactat amb ells a través d’una aplicació mòbil per intercanviar 4.000 euros per iuans, la moneda de la Xina. Van quedar en un banc de la rambla de Guipúscoa proper a la parada de metro de Bac de Roda, al barri de Sant Martí de Provençals.

Segons la versió dels afectats, un cop l’home estava comptant els diners del sobre, dos agents de la Guàrdia Urbana van baixar del cotxe, els van demanar explicacions i els van requisar els diners. D’acord amb la denúncia, cap dels dos xinesos no entenien el castellà. La dona va firmar un paper a petició dels agents.

Un cop va marxar la Guàrdia Urbana, la parella va denunciar els fets en una comissaria de la policia espanyola, que els va derivar als Mossos d’Esquadra. Les suposades víctimes no van saber aclarir si els agents eren del cos de la Guàrdia Urbana o eren Mossos. Les primeres investigacions de la policia catalana van concloure que cap patrulla seva havia requisat els diners i, com que es desconeixien els autors dels fets, el Jutjat d’Instrucció número 12 va arxivar la causa.

Dies després, les gravacions dels comerços propers a la zona van poder identificar que els agents eren de la Guàrdia Urbana. La Unitat de Deontologia i Afers Interns del cos policial va obrir una investigació per localitzar la patrulla actuant, que va concloure que els dos agents eren de la comissaria del districte de Sant Martí.

La UDAI els va arrestar: un d’ells es va negar a declarar i l’altre va dir que no els van sostreure els diners. Després de declarar van quedar en llibertat sense suspensió de sou ni feina. Des d’aleshores, un d’ells està de baixa. Pròximament el jutjat els citarà a declarar.