Tots els agents de la Guàrdia Urbana que treballen actualment a les oficines deixaran de fer feines de despatx. A partir d’ara seran alliberats de les tasques administratives per tal que es dediquin només a fer feines policials. Aquestes altres tasques passaran a ser realitzades per personal administratiu, no uniformat. D’aquesta manera, tots els agents policials faran tasques relacionades amb els serveis operatius del cos, fet que suposarà que hi hagi fins a cent agents més al carrer.  “La policia ha de fer de policia. Hem d’alliberar els agents de les gestions administratives” així ha presentat aquest canvi el tinent alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, a la roda de premsa de presentació del nou model de servei i de gestió de la Guàrdia Urbana, que ha d’entrar en funcionament a mitjans de març. Per tal de poder portar a terme aquesta nova mesura es crearà una nova direcció administrativa que s’encarregarà de coordinar la gestió tècnica.

Aquesta nova mesura, que és una de les més destacades d’aquest nou model de gestió, ha de permetre una millor optimització de recursos, alhora que ajudarà a fer que el cos tingui més agents treballant a prop del territori. Una mesura que va estretament lligada amb una de les principals voluntats de la Guàrdia Urbana segons el primer tinent alcalde, Jaume Collboni: “Ser una policia de proximitat en una ciutat global”. Una frase molt repetida aquest dissabte a la roda de premsa, en què s’ha explicat que també es potenciarà la policia de barri que es troba en ple funcionament, però que ara volen ara més enllà i fer una acció més centrada en la gestió del conflicte.

Feminitzar el cos amb l’objectiu del 30 %

Entre els nous reptes que té al davant la Guàrdia Urbana hi ha la feminització del cos. Actualment les dones només representen el 12,56 % dels agents del cos, una xifra molt allunyada de la paritat d’altres cossos de referència com podrien ser els Mossos d’Esquadra, que estan per sobre del 21 %. Batlle afirma que des del cos s’ha de treballar per la paritat: “L’objectiu és que amb poc temps puguem tenir com a mínim un 30 % de dones dins del cos de la Guàrdia Urbana”. En aquest sentit, aquest dissabte s’ha anunciat una nova campanya per fomentar la participació de les dones a les oposicions. Sota el títol “Som dones, som urbanes” l’Ajuntament i Barcelona Activa portaran a terme tot un conjunt d’accions de difusió i sensibilització adreçades a motivar-les a accedir-hi, així com per actualitzar la imatge que les dones tenen del cos. A més, Batlle ha anunciat altres accions per afavorir la paritat, com ara que el cos eliminarà l’alçada com a requisit d’accés, canvi que ha de permetre a més dones accedir-hi.

Malgrat tot, en l’estructura de comandaments que s’ha presentat en roda de premsa, només hi haurà una dona intendent i serà precisament dirigint l’Assessoria a la Gerència en l’Àmbit de la Perspectiva de Gènere. Un aspecte que Batlle ha reconegut que els preocupa, i que estan treballant per canviar.  A més, han afirmat que la feminització del cos no es tracta només que hi hagi més dones, sinó que cal treballar per formar els agents en la igualtat i en perspectiva de gènere. En aquest sentit, aquesta setmana han començat a fer els primers cursos de formació als agents.

Un altre punt que volen revertir i revisar és la presència d’agents d’altres procedències o ètnies. En aquest sentit, han anunciat que un dels canvis que volen fer en la prova d’accés és que es puntuï favorablement el coneixement d’altres llengües, com ara l’àrab. És una mesura que vol afavorir la seva entrada al cos. De moment, en les pròximes proves és començarà a puntuar positivament saber anglès.

Aquests són només alguns dels canvis en l’accés de les proves que s’han presentat i que es faran efectius en la nova convocatòria, les bases de les quals es publicaran aquest dimecres. Finalment, s’oferiran 282 places, 22 més de les previstes inicialment. 

Canvis estructurals en l’organigrama

En la roda de premsa també s’ha presentat els nous canvis de l’organigrama. Per absorbir el miler d’agents nous que, segons el previst, entraran a formar part de la Guàrdia Urbana durant aquest mandat, s’ha reorganitzat l’estructura del cos policial. S’han creat cinc unitats noves i s’ha recuperat el càrrec de sotscap, que recaurà sobre Juan José Vilanova, i de qui dependrà la Unitat d’Informació i Documentació, i tres noves unitats com les d’Inspecció de Serveis, Gestió de Recursos i Unitat de Coneixements i Projectes.

Els gestors del cos també han avançat que a la primavera quedaran integrats en el servei d’emergències del 112, igual que els Bombers de Barcelona.