La trama jugava a tres bandes. Tres persones de nacionalitat egípcia residents a Barcelona eren les qui presumptament organitzaven el contraban des d’Egipte a Espanya. Un quart egipci s’encarregaria de rebre les peces al port de València. L’última peça del trencaclosques seria un antiquari barceloní, que suposadament posava al mercat la mercaderia.

La Guàrdia Civil ha realitzat quatre escorcolls en domicilis a Barcelona. Els agents han intervingut un total de 36 peces arqueològiques a més de diners, contractes i documentació. Els béns confiscats superen el llindar dels 150.000 euros, per això, s’acusa els detinguts de delicte de contraban de béns culturals, en comptes d’una infracció administrativa. També se’ls imputen delictes de blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal internacional.

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esports ha determinat que les restes arqueològiques intervingudes siguin custodiades i conservades al Museu Arqueològic Nacional de Madrid. Es treballa amb la hipòtesis que van ser sostretes dels jaciments egipcis de Saqqara i Mit Rahina.