Una quinzena d’alumnes de batxillerat de l’Escola López Vicuña han recorregut diversos carrers de l’Eixample amb el mòbil a la mà. L’objectiu, no és fer-se selfies ni parlar entre ells, sinó recollir testimonis gràfics d’arquitectura hostil: tots els elements urbans, situats als carrers, que impedeixen el descans i vulneren els drets dels sensellar.
Un gran mapa col·laboratiu
Participen en la tercera edició de mapatge col·laboratiu organitzat per Arrels Fundació, per fotografiar barreres arquitectòniques a diferents municipis de l’àrea metropolitana i pujar-les amb el mòbil al mapa que s’està configurant. Dues de les estudiants participants, la Jana i la Bianca, expliquen que la iniciativa els ha servit per descobrir que l’arquitectura hostil és una “forma agressiva d’evitar que ningú no dormi al carrer” i es mostren satisfetes d’haver-hi participat.
La pluja d’aquest divendres tampoc no ha dissuadit el Lucas i el Martín, dos alumnes que reivindiquen que “la ciutat ha de ser per a tothom” i troben injust que es dificulti amb barreres físiques que les persones sense sostre dormin al carrer.
Gairebé un miler de punts detectats
Són alguns dels participants d’aquesta iniciativa oberta a tota la ciutadania d’Arrels Fundació que es fa entre el 19 i el 26 de febrer. La presidenta d’Arrels, Bea Fernández, destaca que l’objectiu de la iniciativa és denunciar els obstacles que tenen les persones per dormir al carrer, així com demanar que les ciutats siguin més “inclusives i amables” per a aquest col·lectiu.
Les noves aportacions permetran ampliar i actualitzar el mapa actual, que ja assenyala gairebé 950 punts d’arquitectura hostil a Barcelona i l’àrea metropolitana.
