Mojitos, llaunes de refresc, pareos, tatuatges de henna o massatges. Són alguns dels molts productes i serveis que aquest dissabte han ofert els venedors il·legals als banyistes, aprofitant que la platja de la Barceloneta estava plena de gom a gom. Es tracta d’un dels fenomens a combatre per la Guàrdia Urbana.

Per això, la policia ha posat en marxa aquest Grup de Platges. L’operatiu està en funcionament des de dijous. En total, una norantena d’agents patrullarà les deu platges del litoral de la ciutat per terra i mar: amb escúters, bicicletes, quads, a peu i amb llanxes.

L’estiu passat, aquest grup va comissar a les platges 202.730 begudes, un 61 % més que el 2015, i va interposar 20.697 denúncies per venda ambulant, que va representar, també, un augment del 61 % respecte a la campanya anterior. D’aquestes, un 70 % estan relacionades amb venda de begudes o aliments,  un 12 % per altres articles i un 13 % per abandonament del gènere a l’espai públic.

Una situació que aquests primers dies de patrullatge no sembla que hagi de canviar. Aquesta primera setmana, la policia barcelonina ha pogut comprovar que la venda il·legal al litoral és un fenomen quotidià. Segons explica Diego Calero, segon cap de la Unitat Territorial de Sant Martí de  la Guàrdia Urbana, això es deu al fet que “amb més vigilància hi ha més adaptació dels venedors ambulants” a l’hora d’esquivar agents o decomisos.

Calero detalla que per això ara només “porten quatre o sis llaunes i després van a un lloc on les està guardant algú altre”, i com que “tenen poc a perdre, que són quatre o sis llaunes, podem intervenir en el focus principal, que són els venedors”.

Tanmateix, el Grup de Platges també vol prevenir els furts als banyistes, amb agents que patrullaran d’uniforme i de paisà. L’estiu passat, van repartir 120 bosses a les víctimes de robatoris quan estaven gaudint de la platja. Tenen una samarreta, unes xancletes, uns pantalons i un bitllet de metro, per facilitar-los la tornada a casa, a l’hotel o al consolat i resoldre el problema.

Però aquest operatiu de la Guàrdia Urbana no es dedica només això. L’any passat també va auxiliar 85 persones del mar durant els mesos d’estiu i va dur a terme 10.043 actuacions als espigons de Barcelona, la majoria dels quals van ser avisos per la prohibició de banyar-se en aquesta zona per la perillositat que comporta.