Una grua de grans dimensions ha tornat a aixecar aquest dilluns al matí l’escultura ‘David i Goliat’, d’Antoni Llena, que va caure durant la tempesta Gloria a Barcelona, el gener de l’any passat. L’obra s’ha tornat a posar dreta després de gairebé un any i mig de treballs de restauració. L’estructura va quedar força malmesa i els treballs de reparació s’han fet “in situ”, sense traslladar l’escultura.

Per reparar l’obra es va haver de separar el llençol —l’estructura superior— de les potes. Precisament, l’operació més complicada ha estat la d’encaixar tots dues parts. La feina, però, encara no s’ha acabat. Falta soldar les parts, que són d’acer inoxidable. Uns treballs que encara es poden allargar uns 10 dies.

Així va caure l’escultura de ‘David i Goliat’ de la Barceloneta pel Gloria

“Esperem que no torni a caure”

Per poder tornar a aixecar l’estructura s’han hagut de reparar les potes, que s’han reforçat omplint-les amb ciment a la part inferior, i també se n’ha recuperat la forma original, malmesa per la caiguda. L’escultura d’acer està formada per una careta de grans dimensions sostinguda per tres fines potes retorçades. Precisament van ser les potes les que no van aguantar les fortes ventades i es van partir per la meitat durant el temporal.

L’autor de l’obra, Antoni Llena, ha seguit a primera línia els treballs per aixecar l’escultura. “Esperem que no torni a caure”, diu Llena, que reconeix que no es pensava que la restauració fos “tan ràpida”. Tampoc les té totes l’artista que ha liderat la restauració, Pere Casanovas: “Si ve un tornado, pot tornar a caure”. Creu que és una escultura “molt atrevida” sobre tres potes “que cadascuna va al seu aire” i que, a més a més, està situada entre dues torres, el que li provoca problemes amb el vent.

El vent i el mar, enemics de l’escultura

L’obra està ubicada al Parc de les Cascades, al barri de la Barceloneta. L’acció del vent i la proximitat amb el mar oxiden l’escultura i això fa perillar l’estabilitat de la peça. Per aquest motiu, la restauració ha inclòs algunes intervencions per assegurar-ne l’estructura. El cost dels treballs és de 370.000 euros.