La ressaca de les festes de Nadal, combinades amb l’arribada del fred, són el territori abonat per als virus respiratoris. I el que millor es mou en els espais freds i reduïts és el de la grip. El vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Jordi Mestres, ha explicat a betevé que l’augment dels casos de grip de les darreres setmanes “és l’esperable” i que, en aquest sentit, “s’està recuperant la situació epidemiològica prèvia a la pandèmia”.

Mestres apunta que la grip començarà a ser protagonista, “que és el que hauria de tocar”, i segons ha pronosticat, “d’aquí a dues o tres setmanes veurem aquest pic de grip”.

Poca vacunació

L’escassa taxa de vacunació de la població és un dels principals maldecaps amb què es treballa, aquest hivern, al conjunt del sistema sanitari català. Així, si l’Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella arribar al 75 % de vacunació en el segment de població format per persones grans. Ara per ara, les xifres indiquen valors inferiors.

Jordi Mestres assenyala que, sobretot, preocupen dues franges de població a partir dels 70 anys: la que té fins als 79 anys i la que supera els 80. En aquest sentit, diu que el grup format per població amb entre 70 i 79 anys presenta un índex de vacunació baix, tenint en compte que aquest col·lectiu ja arrossega patologies cròniques. Pel que fa al segon grup d’edat, a partir dels 80 anys, Mestres conclou que la taxa de vacunació “és només del 55 % o del 60 %”.

La primària, tensionada?

Tot plegat ha fet en tensionar l’atenció primària aquests darrers dies. En aquest sentit, l’any passat ja es van prendre mesures per rebaixar aquesta sobrecàrrega als ambulatoris.

Amb tot, de moment, el calendari és un dels factors que explica la sobrecàrrega que pateixen alguns ambulatoris. El vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària destaca que amb les festes de Nadal hi ha “menys dies feiners d’atenció als CAP”.

En aquest sentit, recorda que el sistema de salut “són vasos comunicants” i, per tant, “quan l’atenció primària tanca, la resta de recursos d’aquest sistema incrementen l’activitat” i això es trasllada en més pressió a les urgències dels CAP (CUAP) i també a les dels hospitals.

Paracetamol i ibuprofèn, estrelles a les farmàcies

La parada següent del sistema sanitari acaba, sovint, en una farmàcia. És aquí on confirmen que s’està a les portes de l’epidèmia de la grip, ja que moltes de les receptes dels metges “són paracetamol o ibuprofèn”, explica l’Adrián Checa, farmacèutic.

Checa concreta que, al marge dels medicaments amb prescripció facultativa, l’altre producte estrella són els mucolítics —per l’excés de mucositat— i els xarops per a la tos.

Comparteix a: