Aquesta imatge quedarà enregistrada en centenars de càmeres fotogràfiques. Tant turistes, com vianants i els mateixos conductors que passaven pel voltant han quedat sorpresos amb el que s'han trobat avui al temple: nou activistes de Greenpeace s'hi han enfilat per desplegar aquestes pancartes. Poc abans de les deu del matí els activistes han entrat a l'interior de la basílica fent-se passar per turistes. Un cop a dintre han tret el material d'escalada que tenien amagat a les motxilles i han pujat tant amunt com han pogut. Han penjat un total de set pancartes, totes del costat de la façana del Naixement. En totes s'hi podia llegir la paraula "llibertat" en tres idiomes: català, castellà i anglès. La imatge era de fotografies de diferents membres de Greenpeace detinguts a Rússia el setembre passat. VIRGINA RABAL, portaveu Greenpeace "Volem fer una crida internacional per demanar la llibertat de tots els activistes i periodistes detinguts a Rússia. Els activistes estaven fent una protesta pacífica a una plataforma petrolífera a l'Àrtic, una empresa que es diu Gazprom de Rússia i els van detindre a tots." Una acció que també ha atret les mirades dels que passaven pel voltant del temple i que, malgrat que no ha alterat les visites dels turistes, sí que ha obligat la Guàrdia Urbana i els Bombers a acordonar, per precaució, la zona de la façana.

Els activistes han entrat d’amagat a la Sagrada Família i poc després de les 10 h han desplegat a la façana principal de la basílica pancartes amb la paraula “llibertat” escrita en castellà, català i anglès, acompanyades per fotografies dels membres de Greenpeace detinguts a Rússia el setembre passat. L’objectiu era mantenir-se penjats de la façana durant unes hores, perquè la imatge doni la volta al món i així denunciar la situació dels activistes detinguts. Els Bombers i la Guàrdia Urbana han hagut d’acordonar la zona de la façana del Naixement. Després de prop de quatre hores penjats de la Sagrada Família, a les 13.40 h els activistes han accedit a baixar de l’edifici.

La tripulació del trencaglaç de Greenpeace anomenat Arctic Sunrise va ser arrestada per un guardacostes rus quan protestava en una plataforma petrolífera de l’empresa Gazprom al mar de Petxora. Greenpeace acusa Gazprom de posar en perill l’ecosistema de l’Àrtic. Un tribunal de Múrmansk els va acusar de pirateria en intentar encadenar-se a la plataforma i els manté empresonats a Sibèria, segons ha informat Greenpeace. Setmanes després, el mateix tribunal va canviar l’acusació de pirateria per la de vandalisme, que els podria comportar fins a set anys de presó.

En la pell dels activistes detinguts

L’acció a la Sagrada Família forma part de la campanya global desplegada per Greenpeace per denunciar la situació dels 28 activistes, un càmera i una periodista detinguts en aquella acció de l’Arctic Sunrise. Avui mateix, un centenar de blogs espanyols s’han sumat a l’acció de l’organització ecologista per exigir-ne l’alliberament.

Demà, Greenpeace recrearà de forma simbòlica a l’Arc de Triomf la gàbia en què es troben els 30 detinguts a Rússia i convidarà la gent a ficar-s’hi a dins durant un quart d’hora. Cada persona que hi entri es posarà en la pell d’un dels membres de la tripulació de l’Arctic Sunrise: el capità del vaixell, la metgessa, el càmera, el fotògraf, el cuiner, la persona de comunicació, l’activista… Personalitats de diferents àmbits, entre les quals hi ha el Tricicle i Kiko Veneno, han confirmat que passaran per aquesta gàbia.