Els paradistes del Mercat de Sants, han fet la primera donació per al Gran Recapte. A la ciutat s'han habilitat prop d'un miler de punts de recollida i a tot Catalunya en sumen dos mil. L'objectiu és omplir totes aquestes caixes i arribar a les 4 mil tones d'aliments, les necessàries per abastir el magatzem del Banc dels Aliments fins al mes de juny. Any rere any creix la demanda d'aquest servei i ara mateix hi ha 250.000 persones beneficiàries. EDUARD ARRUGA president del Banc dels Aliments "Perquè rebem una altra aportació important per part dels fons de la Unió Europea haurem d'esperar fins el mes de juny i per tant ens hem d'espavilar en buscar aliments per omplir els nostres magatzems que ràpidament són buidats per tal de donar-los a les persones que més els necessiten". Per fer possible el Gran Recapte, ha calgut la mobilització de 20 mil voluntaris. THAÏS ROBLEDO voluntària "Hem vingut d'un centre ocupacional a fer de voluntaris per commemorar el dia internacional de les persones amb discapacitat. Volem donar-li la volta a la truita. Nosaltres sempre hem sigut persones dependents d'ajuda i avui volem donar nosaltres l'ajuda" FRANCISCA VENTURA voluntària "Jo crec que recollirem molt. Això ho hauriem de fer més dies l'any, així podriem ajudar més". I des de primera hora, les donacions no han parat d'arribar. MERCÈ ALEGRE "Un pack de llet, oli d'oliva, farina, sucre" ANNA RODRÍGUEZ "Des que va començar el Gran Recapte sempre hem donat. Simplement això". Els aliments que es poden donar són aquells de llarga durada, com oli, llet, llegums i conserves de peix i carn. També es necessiten productes específics per als infants, com per exemple, llet en pols per a nadons. "Quan aquestes caixes comencin a omplir-se, les traslladaran a un magatzem de la Zona Franca. Allà es farà tota la selecció dels aliments, que s'allargarà fins el 23 de desembre. Us ho ha explicat, des del Mercat de Sants, Maria Solans".

És la primera vegada que el Gran Recapte coincideix amb un episodi de pluges important a Barcelona. L’organització creu que el temps els pot afectar de dues maneres: que les precipitacions dificultin la mobilitat dels voluntaris que han d’arribar als punts de recollida o bé que els ciutadans no marxin fora pel mal temps i això pugui contribuir a augmentar la recollida d’aliments a la ciutat.

Enguany es vol fer un pas més i si l’any passat la recollida d’aliments va superar els 3,5 milions de quilos, aquesta edició la fita és arribar als quatre milions. El nombre de persones que atén el Banc dels Aliments no para d’augmentar i aquest 2014 s’ha arribat a les 154.000 persones a la província de Barcelona.”La xifra és preocupant”, ha afirmat la responsable de Comunicació, Belén Giménez. Amb l’afegit que de cara a 2015 que ve la distribució d’aliments per part de la Unió Europea serà menys esglaonada i només es rebran els productes dos cops l’any. Segons Giménez, aquest ha de ser un motiu més perquè el Gran Recapte sigui un èxit, ja que es vol garantir la distribució d’aliments fins al juny, moment en què arribarà el primer enviament d’Europa. El president del Banc dels Aliments, Eduard Arruga, també ha insistit en què han “d’espavilar en buscar aliments per omplir els magatzems que ràpidament són buidats” per a les persones que més els necessiten.

Els aliments més necessaris són oli, llegums, conserves de peix i carn i llegums. De productes per a infants també se’n necessiten, com, per exemple, llet en pols. Quan les caixes estiguin plenes es traslladaran a la Zona Franca, des d’on es farà tota la selecció d’aliments fins al 23 de desembre. Els punts de recollida se situen com sempre als mercats i supermercats del país i les adreces es poden consultar a través del web del Gran Recapte. El seguiment a les xarxes socials es pot fer amb l’etiqueta #granrecapte2014 al perfils de Twitter del @Gran Recapte i @BancAlimentsBcn.