Una quinzena de joves del Raval s’han graduat, després de completar els estudis universitaris a què van accedir el curs 2016-2017. Ho van fer amb l’ajuda del projecte Prometeus, un programa orientat a garantir la igualtat d’oportunitats acadèmiques als joves del barri, amb independència d’origen i condició econòmica.

L’acte de graduació s’ha fet aquest dilluns a la tarda, al Saló de Cent de l’Ajuntament. L’ha presidit l’alcaldessa, Ada Colau, que, davant dels graduats, ha destacat que “el programa Prometeus no us ha regalat res, tot el mèrit, l’esforç, la feina i la dedicació són vostres”. I els ha reconegut que “ho heu tingut més difícil que altres persones” perquè a la ciutat, ha dit, encara “hi ha desigualtats”.

“Hem trencat barreres”

El principal canvi que han aconseguit aquest primer grup de joves ha estat el de “trencar barreres”. Ho ha reconegut Chaima El Machriqy, que ha fet de portaveu de la quinzena de graduats: “Les hem trencat [les barreres] dins i fora de casa, tant amb la nostra família, com a escala social”, ha recalcat.

Cinc anys després, aquest projecte ha crescut i ha traspassat els límits del Raval. Ja se’n beneficien joves d’altres barris de la ciutat, com el Besòs i el Maresme, la Verneda i la Pau i la Zona Nord. De fet, enguany hi participen 159 joves —99 noies i 60 nois—, que són 50 més que el curs passat.