La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dijous al matí al Senat que l’executiu mantindrà l’IVA superreduït del 4 % per a les mascaretes i el material sanitari de prevenció de la covid. I, en aquest context, ha apuntat que abans que acabi l’any el Govern aprovarà un reial decret “que doni continuïtat a aquesta mesura els propers sis mesos, en els quals la mascareta seguirà sent obligatòria“. Un horitzó situat, doncs, al juny del 2022. Unes declaracions que han generat confusió en entendre’s que la mascareta seguiria sent obligatòria durant sis mesos més. En tot cas, Sanitat ha aclarit a betevé que Montero només es referia a allargar la mesura de l’IVA superreduït i no pas a l’ús obligatori de la mascareta.

La mascareta és obligatòria en espais interiors, mentre que als exteriors va deixar de ser-ho el 26 de juny en aquells casos en què es pugui mantenir la distància de seguretat.

La ministra ha fet l’anunci durant la seva intervenció a la cambra alta, en què ha defensat els pressupostos generals de l’Estat per al 2022, i després que la UE hagi obert la possibilitat d’establir un IVA zero i superreduït als productes de prevenció de la covid. Montero ha assegurat que el seu govern mantindrà també el tipus zero de l’IVA per a les importacions de material de protecció sanitari i ha afegit: “Avui els anuncio que mantindrem el tipus del 4 % per a les mascaretes quirúrgiques”.

El Govern va aprovar la rebaixa de l’IVA de les mascaretes quirúrgiques del tipus general (21 %) al superreduït (4 %). La mesura finalitzava el 31 de desembre d’aquest any i, amb l’anunci de la ministra, ara s’amplia un semestre més. L’executiu també va demanar la setmana passada a la Comissió Europea poder prorrogar fins a l’any vinent l’exempció de l’IVA a la compra de material sanitari de protecció contra la covid, com les mascaretes, per part dels hospitals i entitats públiques.