El Govern espanyol no tanca la porta a endurir les mesures previstes per Nadal per prevenir els contagis de coronavirus. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, considera que les mesures que es van acordar amb les comunitats autònomes són “molt dràstiques”, especialment perquè “vam acordar no moure’ns”. Tot i això, s’ha mostrat obert a repensar-les: “Sempre hi ha la possibilitat, si les coses no evolucionen de la manera que han d’evolucionar, d’endurir les mesures”.

Illa ha remarcat que les restriccions actuals tenen l’objectiu de “no dilapidar el que hem aconseguit amb tant esforç” i mantenir a ratlla l’evolució de la pandèmia. També ha reivindicat que “és millor complir les mesures que hem acordat que no pensar en repensar les mesures”. Per aconseguir-ho, ha fet una crida a la “responsabilitat” de la ciutadania i ha reiterat que la majoria de brots es produeixen en l’àmbit social i familiar. “Estem encara molt lluny d’on volem arribar i per això apel·lem aquestes festes sobretot a extremar les mesures de precaució”, ha afirmat Illa. Per conscienciar la ciutadania, el ministeri de Salut ha llançat una campanya amb el lema “#ElMillorRegalÉsCuidar-nos”.

Els tests d’autodiagnòstic no substitueixen les mesures

Els responsables de Sanitat han alertat que els tests d’autodiagnòstic que es poden adquirir en algunes farmàcies “no són un passaport de seguretat absoluta”, sinó “una foto d’un moment determinat”. A més, remarquen que, en cas de positiu, cal confirmar-lo en un centre de salut amb una PCR. Per això, puntualitzen que tenir un resultat negatiu en una d’aquestes proves no eximeix de prendre precaucions.

El pla de Nadal del Govern espanyol limita la mobilitat entre comunitats autònomes, excepte per visitar familiars o persones amb qui tenim una relació molt estreta. Les reunions, però, estaran limitades a 10 persones. A més, en dates assenyalades com la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any, el toc de queda es retardarà.

Vacunes “segures i eficaces”

Després que l’enquesta del CIS hagi posat de manifest que un 55 % de la població no es vacunaria contra la covid-19 sense saber-ne els efectes secundaris, Illa ha reivindicat que les vacunes seran “sense cap mena de dubte segures i eficaces” i ha assegurat que la legislació europea en aquesta matèria és “una de les més estrictes”.

Segons el ministre, “s’ha anat ràpid perquè s’hi han posat molts recursos i s’han solapat les fases d’autorització que es podien solapar, però no a costa de sacrificar ni un mil·límetre de seguretat”. En aquesta línia, també es va pronunciar l’investigador de l’IGTP i l’IrsiCaixa Julià Blanco, que afirma que “el desenvolupament de la vacuna no s’ha saltat cap criteri de seguretat”.