De moment no s’avança en el pla d’obertura de la covid però el govern tampoc no preveu fer marxa enrere. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha assegurat que actualment no es donen les circumstàncies per plantejar un enduriment de les restriccions respecte al tram 1 que està en vigor. “No ens aporta valor especular sobre possibles noves restriccions”, assegura Ramentol. Salut recorda que perquè això passi cal que la taxa de transmissió estigui persistentment per sobre d’1 i que també hi hagi un increment dels ingressos hospitalaris i en llits de crítics.

El Departament assegura que caldrà seguir atentament les dades els propers dies, especialment a finals de setmana, quan es comenci a veure quina afectació tenen les mesures de reobertura que es van posar en marxa el 23 de novembre amb l’aplicació del tram 1.

El pla de Nadal es pot modificar

Sobre la vigència o no de les mesures previstes durant les festes de Nadal, el govern assegura que el pla es mantindrà o no en funció de l’evolució de la pandèmia. “No estem en condicions de dir que res és fix o segur”, ha afirmat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. També Ramentol és conscient que tothom necessita celebrar el Nadal, però ha recordat que la pandèmia ha demostrat que provoca girs de guió.

Sobre la possibilitat d‘incrementar l’aforament del Liceu, tal com havia demanat aquest equipament per no haver de suspendre la programació, el govern ho ha descartat. Salut condiciona aquest canvi al seguiment de l’evolució de la pandèmia.

El descens de la pressió hospitalària es frena

Salut reconeix que el descens de la pressió assistencial als hospitals pel coronavirus s’està frenant “de forma més o menys suau” . Aquest dilluns, de fet, el nombre de persones ingressades als hospitals és de 1.590, 75 més que diumenge, i els ingressats a l’UCI són 395, sis més que el dia anterior (el primer cop en 15 dies que s’incrementa aquesta xifra).

A això, cal sumar-hi la taxa de contagis, que per segon dia consecutiu se situa en 0,99 (fregant l’1). A Barcelona la taxa de contagis ja ha superat l’1, arriba a l’1,03, i encadena vuit dies d’increment. Per al coordinador de la unitat de seguiment de la covid, Jacobo Mendioroz, alguns d’aquests contagis, però, provenen dels cribratges poblacionals que s’estan realitzant. “Ara mateix la situació és d’estabilitat”, ha assegurat.

Aquesta pujada dels contagis ha provocat que aquest dilluns Catalunya no entri en el tram 2 del pla d’obertura com estava previst inicialment.

Sàmper: “La sortida durant el pont no ha estat massiva”

Sobre la mobilitat durant el pont de la Puríssima, el conseller d’Interior ha assegurat que la sortida de vehicles “no ha estat massiva” durant el cap de setmana. Tot i això, Sàmper ha fet una crida a evitar la mobilitat aquest dilluns i dimarts. A partir de les 6 del matí s’ha acabat el confinament municipal de cap de setmana. Això vol dir que en aquesta segona part del pont de la Puríssima, fins dimarts, 8 de desembre, no hi ha restriccions de mobilitat i els ciutadans es poden moure lliurement per tot Catalunya.