L’organització Newfywater entrena gossos perquè donin suport als socorristes de les platges durant l’estiu. Amb la seva força, poden ajudar a treure les víctimes de l’aigua i arrossegar-les fins a la costa. De moment, només treballen a Sant Pol de Mar i, mentre esperen que comenci la temporada de platja, practiquen a Barcelona, al Moll de la Vela.

Quan detecten que algú s’està ofegant, el socorrista i el seu gos neden fins a les víctimes. Una vegada allà, l’animal els arrossega a tots fins a la costa. Els gossos socorristes poden transportar fins a cinc persones i això fa que el rescat sigui més eficient. El socorrista pot destinar tota l’energia a arribar ràpid a la víctima, perquè compta amb l’ajuda del gos per tornar.

Entrenament de gossos socorristes

Normalment els gossos que fan els rescats són els Golden Retriever i Terranova. Aquests últims, de fet, tenen una membrana entre els dits que els ajuda a nedar més ràpid. Però l’organització Newfywater també treballa amb altres races com els Leonberger i un gos llop txecoslovac. En general són animals als quals agrada l’aigua i que pesen més de 30 quilos.

De moment, ofereixen el servei de rescat aquàtic caní a la platja de Sant Pol de Mar, però esperen poder estar presents a més platges aviat. Entre les quals hi ha Barcelona.